Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Un pensador
La no volguda desaparició de l’Òscar Ribas Reig ha omplert les xarxes de tota mena de missatges de condol, la majoria dels quals ressaltant que ens ha deixat un home d’Estat. La fotografia Vist i no vist que il·lustrava el BonDia del dilluns era la de l’enterrament, el 1968, de Francesc Cairat, un altre lauredià que rep de l’autor del text la menció d’“un altre estadista”. De fet, Cairat, un home de fet conservador va haver de ser síndic durant els extremadament tràgics períodes de la Guerra Civil espanyola i de la II Guerra Mundial. La seva sindicatura, agafada dins d’un context bèl·lic que va afectar doblement la regió on es troba Andorra, va ser possiblement de les més difícils del segle XX. Algun dia algú haurà d’estudiar per què Sant Julià de Lòria ha estat durant el segle XX una terra prolífica en dirigents polítics de voluntat estatal. 
Tornem a l’Òscar Ribas, un altre home polític de primer ordre, que tot i que mai he tingut l’oportunitat de conèixer  personalment, sempre m’ha donat la impressió que es tractava d’una persona que no es deixava arrossegar per les circumstàncies generacionals que arraconen la gent en aquests calaixos de la història, on només hi van els que han tingut un passat de certa transcendència. M’explico, el seu pensament, lluny de formar part de la pretèrita història política del Principat d’Andorra, ha estat sempre actual, i si m’ho permeteu, sempre ha anat més avançat que el de bona part de la classe política del nostre país. Els seus escrits dibuixen de fa dècades l’acció política que l’actual Govern està duent a terme avui amb la Unió Europea. Pocs països poden tenir la sort de comptar amb un pensador polític de l’altura intel·lectual de l’Òscar Ribas.
Si ho haguéssim de resumir diríem que Òscar Ribas, més que un estadista, que ho ha estat i de primer ordre, ha sigut un gran pensador polític, un home d’alçada intel·lectual que no s’ha deixat arrossegar per l’envelliment i que ha mantingut sempre en la frescor i actualitat el seu pensament.
La seva desaparició deixa òrfena Andorra d’un gran pensador. Els seus actuals escrits i opinions mostren el repte per tirar endavant i preservar el petit Estat andorrà enmig d’aquest futur immediat dominat per diferents escales globals. Ara més que mai caldria saber quin és el model de país que volem en un futur més immediat. El nostre paper i relació amb la Unió Europea és la principal ocupació que tenim. Es tracta de cercar quina ha de ser la relació i l’encaix, no només polític, sinó també econòmic. L’obra de pensament de Ribas, totalment actual, es mantindrà durant una colla d’anys com a referència de molts aspectes del que anomenem futur immediat.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic