Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alfred Llahí

Alfred Llahí

Periodista i escriptor

 

 

Un planeta ben andorrà




Des que l’astrònom grec Aristarc de Samos –allà pel segle III aC– proposà el model heliocèntric del sistema solar, és a dir, que el centre de l’univers conegut era el Sol i no la Terra, han passat molts segles i molts astrònoms (Copèrnic, Galileu, Kepler) amb les seves respectives teories, però fins fa tan sols 27 anys no es va poder demostrar que, fora del nostre sistema solar, hi havia altres planetes (o millor dir, exoplanetes o planetes extrasolars) que orbiten al voltant de qualsevol estrella que no és el Sol. I fins al 22 d’octubre del 2019 s’han descobert 3.063 sistemes planetaris!
L’exoplaneta confirmat més similar a la Terra és Kepler-438b, amb un índex de similitud amb la Terra del 88%. Si es confirma la possible analogia a la Terra, potser hauríem d’enviar alguns humans a poblar-la. Sense bitllet de tornada! Però ves per on, un d’aquests exoplanetes (el HD131496b) ja és andorrà o, millor dit, escaldenc! Perquè s’ha batejat amb el nom de Madriu, com la nostra estimada vall, declarada Paisatge Cultural del Patrimoni Mundial per la Unesco el 2004, i també com l’afluent escaldenc del Valira d’Orient, el riu Madriu, que gràcies a les seves aigües neix, a la parròquia pubilla, el Gran Valira.
I com que tot exoplaneta ha d’orbitar al voltant d’un estel, aquest també ho fa al voltant d’un de ben andorrà anomenat Arcalís! L’estel forma part de la constel·lació de Bootes-Bover. Curiosament, el 7 d’agost de cada any, a les 7.37 hores del matí, el sol és visible a Arcalís a través d’un forat que hi ha a la roca... Llàstima que estigui a 356 anys llum de la Terra: si no, es podria fer alguna campanya turística per atraure visitants...
Tot això ha estat possible gràcies al centenari de la Unió Astronòmica Internacional, que va permetre als països membres que proposessin noms per a alguns dels exoplanetes i els estels que tenien identificats. Entre els 112 de participants també hi era Andorra, i de les 24 propostes que vam fer, aquesta és la que va guanyar.
Per sort, el nostre planeta andorrà –gasós– no és tan petit com el nostre país. Té una massa aproximada d’1,8 vegades la de Júpiter. Hi ha un planeta, el WASP-12b, que té forma d’ou. També n’hi ha de més grans que el nostre, com el TrES-4b, un 70% més gran que Júpiter. El Kepler-16b té dos sols, és a dir, que el sol surt i es posa dos cops al dia... A saber quina és l’hora bona per anar a dormir! El GJ504b és de color rosa i el HD209458b (anomenat popularment Osiris) té una cua de 200.000 km campant feliç per l’espai.
Que en som, de petits, comparats amb l’univers! Però fins i tot els petits com nosaltres, els andorrans, ara ja en fem sentir no solament a l’ONU, sinó també a l’espai, on ves a saber si hi ha altres formes de vida... Com diu el gran autor de còmics Bill Watterson, “de vegades penso que la prova més fefaent que hi ha vida intel·ligent en l’univers és que ningú ha intentat contactar amb nosaltres”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte