Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Baró

Pere Baró

Secretari d'organització del Partit Socialdemòcrata

 

 

Plaça del Consell.    Foto: Facundo Santana

Una democràcia per a tothom




L’any passat tan sols el 36% dels 77.500 habitants del Principat tenia dret a vot

Dimarts passat es va commemorar el dia de la democràcia. Un repte que sembla assolit per a molts de nosaltres però del qual, encara avui dia, en ple segle XXI, molts països no poden gaudir. Afortunadament, tant a Andorra com a la resta dels nostres països veïns vivim amb una democràcia que ens permet expressar-nos lliurement i escollir els nostres representants a escala nacional o a escala parroquial.
Un altre debat és fins a quin punt tenim una democràcia representativa en el nostre país. Anem per parts.
En primer lloc, si entrem en l’accés a la participació democràtica del nostre Principat, podem dir que és bastant restringit. M’explico: aquells que no han nascut al Principat han de deixar passar vint anys per poder obtenir la nacionalitat i poder exercir aquest dret. D’altra banda fins i tot per les eleccions comunals, a les quals escollim els nostres representants de proximitat, aquells que no són andorrans no tenen dret a escollir aquell conseller que li proveirà la llum del seu barri o bé el conseller que s’ocupa de gestionar la recollida de la seva brossa i li neteja els seus carrers de cada dia. Això sí, aquell que no escoltem per votar sí que el fem participar indiferentment dels anys de residència o de nacionalitat per pagar els impostos comunals (per evitar crítiques, entenc què es paguin impostos, però potser que els facilitem participar en el nostre dia a dia).
La dreta del nostre país es defensa dient que aquells que no poden votar per la seva llei electoral conservadora i allunyada del nostre paradigma social actual sí que poden participar en teixits associatius i opinar del que pensen o milloraria. Una participació que queda allà, ja que no podran escollir als representants que afavoriran les decisions preses en els teixits associatius, així doncs l’argument que ens donen és parcialment incorrecte.
En segon lloc, aquesta manca d’accés a la democràcia per a tothom ens dibuixa un sistema democràtic poc representatiu: perquè us feu una idea: el 2019 només 27.823 habitants dels 77.543 total té dret a vot el que representa un 35,88% això si el total dels electors votessin: data que no és real, ja que només el 68,33% del total d’electors, el que representa un 24,02%. Així doncs, podem dir que l’actual Consell General que hauria de representar a totes i tots, només representa el 24,02% de la població del nostre país. És aquesta democràcia la que volem per al nostre país? La democràcia del 24,02%?
Des del Partit Socialdemòcrata sempre hem defensat, no només per democràcia sinó per tenir uns estaments públics que representi a la gran majoria dels nostres ciutadans, la necessitat imperiosa d’una modificació urgent de la nostra llei electoral, així com ara les lleis que hi van relacionades com ara: la reducció dels anys de nacionalitat, vots dels no residents a les eleccions comunals i la llei de doble nacionalitat.
En la setmana de la democràcia faig una crida al tripartit de dretes del nostre actual Govern: demostreu que, més enllà de paraules maques, us preocupa l’abstenció i la manca de participació de la nostra població.
Girem una mica el cap a l’esquerra on ens trobaran per buscar un acord en aquestes lleis que beneficien als andorrans d’ara, els del futur i a tota la nostra ciutadania en la recerca d’una democràcia de veritat: una democràcia per a tothom.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte