Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ferran Costa

Ferran Costa

President del Grup Parlamentari Liberal

 

 

Una legislatura prolífica
Hem de valorar positivament el bon funcionament del Govern de coalició. També la bona entesa entre els grups parlamentaris que li donem suport, els quals hem sabut trobar des del primer moment la sintonia idònia per tirar endavant la legislatura.

Aquesta lleialtat institucional ha anat agafada de la mà d’una altura de mires política dels grups parlamentaris, ja que s’ha sabut actuar a favor de la ciutadania quan més ho ha necessitat. Cal dir que no ha estat fàcil. Els darrers anys han aparegut tot de dificultats sobrevingudes a les quals hem fet front amb determinació. Com va dir el cap de Govern en el seu discurs, les polítiques “han estat accions centrades, reformistes i equilibrades per fer front a l’adversitat”.

Respectar el principi de proporcionalitat a l’hora de legislar no és gens fàcil. Hom pot creure que fer una llei es basa a omplir d’escenaris possibles un text i aprovar-lo. En cap cas és així. L’exercici que hem fet des de la coalició ha estat copsar els problemes reals de la població i adoptar aquelles mesures més adients per solucionar-los. Cada llei té un impacte directe en la societat i per això s’ha de mesurar cada text legislatiu, per incloure aquelles polítiques que siguin estrictament necessàries per a una bona gestió de la cosa pública.

Això implica que la majoria de cops no plaus a certs interessos determinants, en detriment de l’interès general. Nosaltres hem prioritzat en tot moment gestionar la cosa pública per a la globalitat de la ciutadania.

Des del grup parlamentari independent hem treballat al llarg d’aquesta legislatura amb la vocació d’aconseguir acords també amb els grups de l’oposició. La prova d’això és la quantitat de textos que s’han aprovat per unanimitat o amb una àmplia majoria al Consell General, com ara la Llei d’Economia Circular, l’Acord d’Emergència Climàtica, l’Acord de Joventut, l’Estatut de l’Artista, per citar-ne algunes. I també vull destacar el canvi de tendència en altres normes com són la Llei de Funció Pública, que va ser una font de conflicte gran a altres legislatures i que aquesta s’ha aprovat amb àmplia majoria. En aquest sentit, cal destacar la gran tasca de Judith Pallarés durant el temps que va encapçalar el ministeri de Funció Pública i el bon tracte que va dispensar al cos de l’Administració general. Escoltar de forma amatent tots els col·lectius és un deure de tot polític, gens fàcil de dur a terme, però en aquest cas va resultar essencial per pacificar un sector que patia grans problemes en les seves tasques laborals.

Formar part d’una coalició també exigeix capacitat de negociació. S’ha de tenir cintura política per transmetre els teus ideals i respectar els de la resta de forces que formen l’acord. Crec que aquesta legislatura, tant el grup demòcrata com el de Ciutadans Compromesos i el grup independent que jo represento, hem demostrat una alta empatia política a l’hora d’assolir acords.

La millor forma de crear una llei és copsar totes les diferents visions d’un mateix tema i arribar a consensos. En cap cas les mesures que s’han pres durant aquest curs polític han estat imposades a la resta de socis. Ans al contrari. Puc afirmar amb tot coneixement que aquesta ha estat una coalició, inèdita en el nostre país, on més que mai, s’han pres les decisions de forma col·legiada i transversal. A més a més, amb la voluntat de fer confiança a l’Executiu, hem estat especialment curosos en aportar més punts de vista i ampliar el marc d’anàlisi a totes les forces polítiques, cosa que ha suposat mesures més efectives a favor de la ciutadania. De forma concreta podem celebrar la consecució dels objectius del programa de Govern Horitzó 23 que contemplava textos tan importants com són les lleis de Persona i Família, la de Funció Pública, la de Protecció Civil, l’accés electrònic a l’Administració, i la Llei d’Igualtat. Textos que mostren la tasca ingent legislativa d’aquests darrers tres anys.

Pel que fa als mesos que queden de legislatura, tenim reptes que encara hem d’afrontar. La sostenibilitat de les pensions, l’accés a l’habitatge o el manteniment del poder adquisitiu són temes que requereixen un ampli consens per poder aplicar mesures que incideixin de forma directa, positiva i imminent en la societat andorrana. Apel·lo, doncs, al mateix sentit d’Estat que ens ha dut a treballar en unes de les legislatures més difícils, però també més prolífiques de la nostra història.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic