Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Albert Mora

Albert Mora

Director Unicef Andorra

 

 

Unicef a l’Afganistan
La recuperació del poder dels talibans ha tornat a posar l’Afganistan en l’actualitat dels mitjans, centrada en l’evacuació dels occidentals i dels afganesos que han ajudat en la guerra contra els extremistes islàmics. 
Aquest fet no farà més que empitjorar la situació d’aquest país, que sempre ha estat un dels pitjors del món per ser un infant. Avui, al voltant de deu milions d’infants de tot Afganistan necessiten assistència humanitària per sobreviure. S’estima que aquest any  un milió d’infants patiran de malnutrició severa, que 4,4 milions de nens no van a l’escola, que hi ha reclutament d’infants per ser soldats, i que 435.000 dones i nens són desplaçats interns. Aquesta és la trista realitat en què s’enfronten els infants afgans, i no és d’esperar que millori, malgrat els canvis en la situació política i del govern. Ells no han de pagar el conflicte amb la seva infantesa, i, més que mai, necessiten la pau.
A Unicef anticipem que les necessitats humanitàries dels infants i les dones augmentaran els pròxims mesos degut al conflicte armat, la greu sequera i l’escassetat d’aigua que comporta, a les devastadores conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia i al començament de l’hivern. En 65 anys de presència a l’Afganistan, Unicef ha creat una xarxa de 13 centres regionals, ha construït confiança en les comunitats, ha negociat amb les parts en conflicte l’accés a zones amb necessitats greus, i  s’ha convertit en una entitat experta a entregar subministraments per salvar vides en circumstàncies extremes. 
I per això, després d’aquests  65 anys de presència contribuint a la millora de la vida dels infants, Unicef renova el seu compromís de permanència en el país: encara hi ha molts reptes a assolir. Milions de persones continuen necessitant serveis essencials, inclosos salut, campanyes de vacunació contra la pòlio i el xarampió, nutrició, protecció, refugi, aigua i sanejament. Els darrers anys, s’han fet progressos significatius en augmentar l’accés a les nenes a l’educació. És vital que aquests guanys es preservin i que els esforços en advocacia continuïn per tal que totes les nenes a Afganistan rebin una educació de qualitat.
Ara mateix Unicef està ampliant els seus programes de salvament per a infants i dones, centrats a donar serveis de salut, nutrició i aigua a famílies desplaçades, amb l’esperança d’expandir aquestes operacions a àrees on prèviament no es podia arribar degut a la inseguretat. Els plans d’acció immediats per a la segona meitat del  2021 inclouen proveir accés a aigua per 147.000 persones, omplir de subministrament de menjar terapèutic els magatzems existents i ampliar-ne la capacitat, donar suport per la reobertura d’escoles, desplegar una xarxa de 21 equips mòbils a quatre províncies del sud i donar suport a les vacunacions Covid a tot el país i estendre la vacunació de pòlio a àrees sense accés previ per arribar a 3,5 milions d’infants, a través d’una campanya de mesquita a mesquita. També en el camp de la protecció als infants proveirem serveis immediats d’ajudes monetàries, transports i accés a serveis mèdics, per arribar a 40.000 beneficiaris directes.
Demanem als talibans i altres partits d’assegurar que Unicef i els nostres socis humanitaris,  tinguin un accés segur, a temps i sense restriccions per arribar als infants necessitats estiguin on estiguin. Addicionalment, tots els actors humanitaris han de tenir espai per operar d’acord amb els principis d’humanitat, neutralitat, imparcialitat i independència. 
Tal com remarcava la nostra directora executiva, Henrietta Fore, el compromís d’Unicef amb els infants de l’Afganistan és absolut, i el nostre objectiu és encarregar-nos que els drets de cadascun dels infants es facin realitat i es protegeixin.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic