Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Universitat de pseudohistòria
En aquests mesos, a partir de la finalització del període de docència reglada, proliferen arreu les anomenades universitats d’estiu. Bàsicament acostumen a ser un conjunt de cursos o seminaris oberts a un públic ampli, fets en un període relativament breu i que permeten aproximar-se o aprofundir en un tema determinat i millorar així la pròpia formació. Ara bé, no totes les universitats d’estiu són iguals, fent bona aquella màxima que diu que el nom no fa la cosa. Així, en trobem d’organitzades per universitats o per agrupacions universitàries o centres de recerca amb docents de primer nivell sobre les diverses matèries, i d’altres en què una agrupació de gent decideix muntar una mena de cicle de conferències sobre el que sigui i d’això en diu universitat, mentre cobren elevades inscripcions als participants a canvi d’una formació més que dubtosa.

Un d’aquests darrers casos és el de la Universitat d’Estiu Nova Història, de la qual se celebrarà la cinquena edició a principis d’agost a Montblanc. Darrere d’aquesta suposada universitat estiuenca hi ha l’Institut Nova Història, una mena d’associació dedicada a destapar els suposats casos de manipulació i tergiversació de la història per part d’un centralisme espanyol que ha intentat eliminar el protagonisme i la contribució catalana a la història universal. L’Institut i, en especial, el seu líder messiànic, Jordi Bilbeny, es dedica a demostrar sistemàticament la catalanitat de grans personatges com Cristòfol Colom, Leonardo da Vinci o Erasme de Rotterdam, per citar algun dels casos més destacats.

Per demostrar els seus arguments utilitzen una praxi totalment acientífica, sense cap tipus de rigor, amb nul·la recerca d’arxiu i basant-se en conjectures amb poc fonament. D’una prova, o suposada prova, ells en desenvolupen la seva teoria sense tenir en compte el global d’informacions que apunten justament en una altra direcció. Així, com que el fons de la cèlebre Gioconda sembla la muntanya de Montserrat, Da Vinci havia de ser català (Lleonart de Vinçà, de la Catalunya del Nord), més enllà que la resta de proves sobre la vida del pintor diguin una altra cosa. Òbviament, les seves teories tenen nul recorregut en la comunitat acadèmica, fonamentalment perquè no publiquen les seves tesis en revistes especialitzades ni les presenten en congressos, on podrien posar-les a debat com pertocaria. Simplement es limiten a la publicació en línia al seu portal i a l’autopublicació de llibres i altres pamflets.

Per desgràcia, compten amb la connivència de certs sectors catalanistes que creuen que donar suport a una pseudohistoriografia entestada a demostrar la suposada mà obscura d’Espanya contra Catalunya ajudarà en la construcció del nou país. Es veu que entre el catalanisme progre dir que genocides conqueridors com Cortés o Pizarro eren catalans ven d’allò més. Una de les coses que em preocupa és que aquesta fundació privada pugui comptar amb certs suports institucionals o d’entitats de la societat civil. Tot euro o cèntim d’euro públics que pugui rebre l’Institut Nova Història són diners llançats, i més tenint en compte que molts investigadors honestos i altament qualificats tenen dificultats per dedicar-se a la recerca. És disgustant el suport que a vegades els donen Òmnium Cultural o l’Assemblea Nacional de Catalunya, o algun ens local, com el consistori de Montblanc en aquest cas. S’ho haurien de fer mirar.

Si no teniu on caure morts i voleu riure una estona, podeu atansar-vos a Montblanc i gaudir d’un curs “sobre la falsificació i restauració de la Història de Catalunya” amb ponències com ara Com estudiar científicament la falsificació de la Història: hi deuen analitzar, suposo, la vida i obra de Jordi Bilbeny, entre d’altres. Fa temps que alguns tenim la sensació que aquesta tropa al·lucinen una mica amb les seves teories. Esperem que l’experta en psicologia clínica que fa la conferència inaugural d’enguany els ajudi a posar remei a aquesta situació.

Comentaris: 27

Comentaris

D'acord en absolutament tot.

No es pot dir més clar. Gràcies pel article.

Jordi Bilbeny estàs en lo cert i mai aquesta gent espanyolista de SCC ho voldrà ni podrà atmetre.
Veuen com es desmunta al castell de cartes.
VISCA LA REPÚBLICA CATALANA

Quina llàstima que fas.

Hola noi.
Jo sóc enginyer industrial i ponent de la conferència sobre com estudiar científicament la falsificació de la història.
Perquè primer no vens i després critiques?
Aquest es el teu mètode científic?
Criticar sense escoltar?
Doncs qualsevol sou que et pagui la universitat es llençar els diners.

Aquest "noi" resulta que és doctor en història medieval per la Universitat de Barcelona, i val la pena recordar que obtingué la màxima qualificació possible: "excel·lent cum laude". D'entrada, abans d'anar fent conferències sobre història, a vostè el convidaria a passar uns quants anys per la facultat de lletres. Concretament, quatre anys de llicenciatura, un de màster i cinc més de doctorat. Llavors, podríem començar a parlar, que almenys alguns tenim la decència de no passejar-nos per aquests mons de déu fent conferències sobre peces de teler sense la formació pertinent. Salut!

Aquest noi pot ser un Sheldon Cooper qualsevol de la sèrie Big Band Teory. Aquesta sèrie tu no la veus veritat? La sèrie desmitifica a certs personatges amb alta graduació universitària i poques habilitats socials.
T' aconsellaria que miressis la sèrie, a més a a més de fer-te un fart de riure, descobriràs les debilitats personals, les mancances intelectuals i la manca de rigor d'alguns doctors.
Estem parlant d'una sèrie made in USA.
Doctor = persona amb un gran nivell intel·lectual que pot estar equivocada.

Sempre m'agrada recordar que Einstein va afirmar que l'Univers no s'expandia.

La sèrie es diu The Big Bang Theory, no Big Band Teory. Per fer-se un fart de riure no cal mirar la sèrie, n'hi ha prou amb els teus comentaris i amb el teu nivell d'anglès.

Saps que responen els anglesos quan es lloa a una persona perquè parla moltes llengües?. Responen preguntant ... però sap dir alguna cosa intel•ligent en alguna d'aquestes llengües que parla?
Anàlogament et faig la mateixa pregunta respecte d’ alguns doctors i sobretot després d'haver llegit aquest trist article.

Benvolgut Oliver,
Vols dir que el teu article es prou acurat? Acuses a l'institut Nova Història precisament del q tu fas en l'article... Fer afirmacions sense un coneixement real de la tasca q fan. Pots estar d'acord o no amb les seves hipotesis com amb els diferents mètodes de treball.. Però fer aquestes afirmacions tant grolleres i amb tant poc coneixement... Sincerament et poses a l'alçada de les afirmacions q fas. I és una pena, per que amb una crítica constructiva i amb fonament ens ajudaries a tots. Però amb el teu article no ajudes a ningú... Potser al teu ego, que després de passar per la universitat i el doctorat fa por reconèixer que les tesis oficials potser no són la veritat absoluta?

Per què no hi vas a Montblanc aquest estiu? Escolta, raona i opina.

Abans de criticar potser que et llegeixis algun dels seus llibres. No crec que ho hagis fet mai. No crec que siguis ningú per criticar res. Llegeix informa't i després discuteix

És més que disgustant veure com es menysté la feina de recerca que fa l'nstitut Nova Història per recuperar una història que el desplegament del vencedor sabem que tergiversa, manipula i transforma sempre per adaptar-la al que més li convé....
I sobretot en el cas de Catalunya, que durant 500 anys ha vist l' enemic actuar des de tots els flancs a les seves mans per genocidar- nos, sobretot culturalment: lleis, inquisició, censura, sempre disposades a afavorir els interessos dels nostres enemics, més enllà de la veritat, com tan bé veiem que es dediquen a fer ara, en plè segle XXI, sense cap escrúpol. I venguts, el que hem fet ha sigut repetir el que ells volien sentir: qui paga, mà.
És denigrant fer mofa de qui pren en mans el propi passat per esbrinar com van anar les coses de veritat. N' hauríem d' estar orgullosos.

Sobre l'INH hi ha qui pensa que és un frau i també qui pensa que és una via oberta per la recerca de molts historiadors, ja sigui professionals o vocacionals que sense aquest tipus de plataformes no tindrian veu pública.

I ja sigui cert o mentida, tot o alguna part, entenc que la cortesia mai s'hauria de pèrdre amb els amants de la història...

Per altra banda, pontificar avui al segle XXI sobre la no manipulació de la història és escandalós... Només cal veure que va passar a Espanya l'1 d'octubre... La mentida institucionalitzada i rebotada pel 99% dels mitjans afins...

Per la qual cosa, recomano prudència abans de desqualificar totes aquestes teories. Pq la història institucional no és història... És la seva història... I pot distar anys llums de la veritat... I un bon historiador ho hauria de saber...

Salut i història
Jordi Castellà

Hola, Oliver. Un cop ja em vaig posar en contacte amb tu per explicar-te que era el mètode científic en la història. T'ho resumiré de nou: Imagina que tens una taula de vidre i sobre aquesta taula de vidre tens un ram de flors, llavors, des de dalt, des de baix, de la dreta de l'esquerra i veient des d'un angle alfa has de veure un ram de flors. Des de tots els punts de vista s'ha de veure el mateix objecte. No pot ser que des d'un costat es vegi una sabata i des d'un altre una bicicleta.

Dit això: Cristòfol Colom el que no era, és genovès, per tant ha de ser una altra cosa i sembla que era català mirant-lo de diferents punts de vista. Leonardo mirat des de molts punts de vista era un home de Nàpols, quan Nàpols formava part d’allò que identifiques com la Corona d'Aragó. És molt probable que Leonardo entengués el català ja que treballava per la casa reial de Nàpols. Això que t’explico està vist des de molts punts de vista. També vist des de molts punts de vista La Gioconda, la dama amb un Ermini i La Bella Ferronière eren personatges femenins de la casa Reial de Nàpols, quan a Nàpols la reialesa parlava català.
No se si has estat a Montserrat, allà l'emperador Carles V hi té un bust a on diu que era devot eximi de la Mare de Déu de Montserrat. Resulta que la mare de l'Emperador Carles V era Joana la Boja. Per què no poden ser les muntanyes de Montserrat les que estan darrera de la Gioconda ?. Si fossin els Alps estarien nevats. Perquè el fill de la reina Joana la boja de la nissaga Aragó era devot de la Mare de Déu de Montserrat, i en canvi la família Aragó de Nàpols no podia ser-ho?
Erasme, ni era de Roterdam, ni es deia Erasme ni va escriure mai en Neerlandès. ¿Erasme no podia ser un persona que havia escapat de la inquisició?
A mi m'interessa la història. No m'agrada ni la pseudo historia, ni el papanatisme.
Ah! una altra cosa. Bilbeny es passa la vida en els arxius.

El que dieu sobre com fan conjectures sense proves i arguments és fals. He llegit un quants llibres de Jordi Bilbeny, per exemple, i si alguna cosa no hi manca són proves obtingudes de molta recerca a partir de les quals hom pot plantejar hipòtesis molt plausibles. En comptes de voler desprestigiar amb mentides i totes un bon historiador el que ha de fer és escoltar, entendre i respondre a la hipòtesi plantejada.

És molt senzill criticar.

I jo li pregunto. Senyor historiador, i vostè que ha investigat?, o sols s'ha quedat amb els coneixements reglats que li van ensenyar a la universitat?.

Una abraçada a tots aquells que investiguen, per mirar d'obrir nous horitzons al coneixement.

Tu col·labores en un programa de radio que és diu "A les portes de Troia". A la vostra pàgina web el definiu així:

Espai de divulgació històrica. Els qui fan el programa el defineixen així: «Ens agrada viure i explicar la història en primera persona. El passat no és només allò que va succeir fa un temps, sinó el que explica la nostra realitat quotidiana. Per això fem història i parlem de la història.»

I caldria afegir, "El passat sempre l'han explicat els vencedors i nosaltres, mirem també d'investigar la història dels vençuts, per poder arribar així a una nova hipòtesi historiogràfica, que de ben segur s'acostaria quelcom més a la realitat"

Salutacions,

Bones,
Les opinions són totalment respectables sempre que vagin acompanyades de la informació adequada. Per aquest motiu et recomano que llegeixis algun llibre d'en Jordi Bilbeny que, a part d'estar ben escrits estàn ben documentats.
Per cert, alguns els pots trobar a les biblioteques de les facultats.

Salutacions

Perquè enlloc de criticar la gent que treballa per posar llum sobre la història, no ho fas tu?
Perquè, com a doctor en història que ets, estic convençut que deus veure que hi ha molts espisodis de la història d'espanya que "grinyolen". Vinga, doncs, esperem les teves aportacions crítiques per descobrir la veritable història. Fins ara! Salut!

Hola,
trobes que la teva conferència sobre els escacs i el casal d'Urgell esta ben documentada? Amb fonts fidedignes?
No creus q la enfoques una mica en contra de la historiografia tradicional? Almenys envers la francesa amb les dates dels escacs de Carlemany...no?
Jo crec q si. I tambe ho crec de les tesis que crítiques. Potser estàs mes a prop del q et penses de convertir-te en un pseudo historiador escrivint articulets tant ben plens de bilis com aquest. O potser deus ser un pseudo opinador. Pq de fet l'article aquest es tan sols un articulet d'opinió sense cap referència a qui estàs criticant...cap ni una!
D'aquí a tertulià a Andorra.tv hi tens un passet.
I és una pena pq l'INH mai serà competència per a gent com tu.
Els cum louder esteu a anys llum oi? Ai quina peneta....

Hola Oliver.
Soc professor de formació, amb diploma universitari. Vaig impartir classes una mesos. Posteriorment m’he dedicat a una altra tasca professional.
Un títol universitari en si mateix no vol dir res absolutament. Com demostra el meu cas i el teu.
No t’he vist mai per la universitat d’estiu de l’INH.
Els teus comentaris son erronis en molts casos:
1. “D’una prova, o suposada prova, ells en desenvolupen la seva teoria sense tenir en compte el global d’informacions que apunten justament en una altra direcció.” No és cert. No has llegit ni a cap de les persones que integren el INH, si fos el contrari estaries mentint (no dir la veritat amb clara intencionalitat). Elcúmul de documents i proves en que basen les seves conclusions acostumen a ser esgotadores.
2. “...suposats casos de manipulació i tergiversació de la història...” si aquesta és la teva creença, no has aprofitat el temps a la universitat. Altres ja t’han posat exemples, jo et posaré un que coneixes perfectament: la diferència entre el que és el INH o la UNH i el que tu caricaturitzes i dius d’ella.
3. “...sense cap tipus de rigor, amb nul·la recerca d’arxiu i basant-se en conjectures...” dius.
Qué pensarà de tu qualsevol persona que llegeixi València capital de les Espanyes, d’En Pep Mayoles, o Inquisició i decadència d’En Jordi Bilbeny. O Erasme també d’En Mayoles. Que els has enganyat?
4. “...Da Vinci havia de ser català (Lleonart de Vinçà, de la Catalunya del Nord)...” això no funciona ni com un mal acudit. Cap vegada s’ha utilitzat aquest nom per referir-se a Lleonard de la Rovelle des de lNH. Cap.
Vine i discuteix sobre arguments, proves, anàlisis i estudis. No li direm a ningú/na dels que tu has aconsellat fer el contrari sense haver-ne participat mai.
Siguis coherent.

Sembla una secta l'INH, tots corrent a escriure comentaris a qualsevol diari que aparegui un article amb unes quantes veritats sobre aquests pseudohistoriadors. Com és que el líder suprem Bilbeny, no pot treure's el doctorat?

Afortunadament, tenim grans historiadors al nostre país (el Principat i els PPCC, per a que no hi hagi dubte que no cal ser de SCC per criticar el que feu) que vetllen per una correcta investigció i difusió de la història.

Sembla una secta l'INH, tots corrent a escriure comentaris a qualsevol diari que aparegui un article amb unes quantes veritats sobre aquests pseudohistoriadors. Com és que el líder suprem Bilbeny, no pot treure's el doctorat?

Afortunadament, tenim grans historiadors al nostre país (el Principat i els PPCC, per a que no hi hagi dubte que no cal ser de SCC per criticar el que feu) que vetllen per una correcta investigció i difusió de la història.

Pots ser tot el doctor que vulguis però per mi està clar que ets un ignorant i a més un ase. No tens remota idea del que es l'institut Nova Historia ni de com es treballa. En un cara a cara amb en Jordi Bilbeny no rascaries bola, perquè simplement ignorés tota la recerca, però és més greu encara, també has escollit ignorar-los, perquè et podries llegir algun dels llibres publicats i decideixes no fer-ho. Per això seguiràs sent ignorant per molt doctor que diguis. I és encara pitjor, perquè tot i ignorar tot allò del que parles tens l'atreviment de difamar. Vés al la Universitat i veuràs com tens molt a aprendre encara i que et quedes sense arguments.

Algun comentarista defensor de la INH capaç de citar altres experts científics i reconeguts que recolzin la teoria del Sr. Bilbeny? La recerca avança amb la crítica i el reconeixement dels parells. Gràcies Dr. Vergés per fer avançar el debat científic posant en dubte la metodologia dels conferenciants independentment de les seveTTs conviccions polítiques. Gràcies al Bon Dia per la importància i l'espai que doneu als temes culturals.

Que no t’enganyin Eva.
Biel ferrer Puig – Contra la decadència un bon alumne –
Ramón Panyella – L’aventura intel•lectual de Jordi Bilbeny –
Joan Calsapeu – Sobre Inquisició i decadència –
Josep Manuel Comajuncosa – Inquisició i decadéncia per Sant Jordi –
Aquesta quatre autors els he trobat d’una revolada. Hi ha molts intel•lectuals que recolzen en Bilbeny.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic