Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Guillem Fornieles Alacid

Guillem Fornieles Alacid

Secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors

 

 

Valors, antivalors i responsables
La democràcia és possiblement la forma menys dolenta de govern i administració de la convivència entre les persones, entre els ciutadans, de l’autoorganització política de la societat que formem.

Gràcies a la democràcia la societat inicia i es dona a si mateixa la seva constitució, amb les voluntats de les majories i com a decisions assumides pel bé comú, i que la igualtat política dels ciutadans està assolida i garantida o pot ser reivindicada i assolida.

També, uns dels fonaments de la democràcia és garantir la màxima participació de les persones, dels ciutadans, al seu exercici.

I perquè hi hagi garanties d’aquesta participació és necessari, imprescindible, la integració.

Al nostre Estat més de la meitat de la població no té accés a l’exercici democràtic. Tenim una democràcia de minories que segrega una majoria. Si aquesta majoria tingués accés a la democràcia s’acabarien moltes situacions d’opressió i injustícia que patim.

Tots els que vivim al nostre Estat formem part del mateix Estat. Tots som l’Estat.

Un altre fonament de la democràcia és la validesa i la representativitat dels vots emesos.

L’anul·lació, per llei, de les candidatures que sumen la majoria de vots o un mínim d’aquests, no concorda amb conceptes democràtics del segle XXI. Anul·lar el valor de representació proporcional de tants vots és una norma antidemocràtica. No es pot acceptar ni en nom de la governabilitat, ni per assegurar majories parlamentàries amb minories de vots. Continua sent una aberració antidemocràtica.

L’actual sistema sociopolític i electoral permet que minories governin sobre majories. Les elits econòmiques, les oligarquies parroquials, la banca, les asseguradores, els sectors patronals, els especuladors del cost de la vida, etc., exerceixen la seva influència com autèntics lobbys (o llops), sobre el Govern que ells designen. Els paguen la campanya i els tenen com els seus executors.

La classe treballadora del nostre Estat mai ha rebut cap actitud ni cap decisió digna de cap govern. Ens han segregacionat.

A 26 anys d’aprovada la Constitució hem vist, hem patit com es retallaven, es limitaven els nostres drets com a persones, com a ciutadans, com a treballadors.

Les garanties de la llibertat (en els seus vessants), la igualtat, la justícia social, la tolerància, els drets humans, la dignitat de les persones, el progrés social i altres drets reconeguts en la nostra Constitució, en un país tan petit com el nostre, encara no són vigents, o no ho són en tot el seu potencial.

Ni tan sols són acceptats el dret de negociació i de vinculació de la mateixa.

El 1993 es va aprovar la Constitució (per una minoria de la població), però les classes socials supremacistes van decidir no acatar-la en allò que afectava els seus interessos. Han aconseguit lleis a mida de les seves posicions. Sobretot en l’aspecte d’interessos econòmics i de relacions d’explotació i producció sociolaboral. Han mantingut el concepte feudal d’explotació laboral. Cada patró es manté com un senyor feudal sobre els seus treballadors, podent-los tractar, a discreció i consciència, com a serfs.

Els ciutadans i els treballadors hem vist reduïts els nostres drets, la nostra llibertat, la nostra dignitat i el nostre poder adquisitiu.

A més, els poders polítics s’han lluït per la pràctica d’ocultar informació, negar veritats, mentir, transmetre informació privilegiada en benefici privat i practicar el nepotisme entre pagar favors i afavorir amics. 26 anys fent el mateix. I no hi ha hagut cap investigació judicial, ni s’ha exigit cap responsabilitat penal. Pot ser que les lleis permetin fer aquests comportaments antidemocràtics (emparats pels usos i costums).

Però si la Constitució no garanteix els drets emanats de la mateixa, de què ens serveix? Exercir aquests drets forma part del concepte democràcia. Desgraciadament, la Constitució fins ara no ha garantit la democràcia pròpia del segle XXI.

Voldríem fer un incís sobre la responsabilitat institucional i social.

Un dels orígens de responsabilitat de l’actual situació d’absolutisme polític, de dirigisme classista, de control oligàrquic, de feudalisme social, de constitucionalisme antidemocràtic, inclús, de model d’ideologia absolutista, quasi de feixisme encobert (no el dels punys i les pistoles, sinó el de “resignació fill meu, això és obra de Déu”), és la institució dels coprínceps.

Considerem que el president de la República Francesa no pot fer un doble paper en la política de la UE. No pot defensar els interessos de la UE i de França, comprometent-se al mateix temps com a cap d’Estat i copríncep d’Andorra, donant el total suport als que provoquen la situació antidemocràtica que patim la majoria de ciutadans del nostre Estat. Si aquell ha d’actuar com a cap de dos estats, ha de recaptar les mateixes garanties constitucionals per als ciutadans andorrans, com té la responsabilitat amb els ciutadans francesos. No val fer promeses polítiques sense assegurar-se la salvaguarda, a priori, de la dignitat dels ciutadans. Com veuria la resta de la UE la doble rasadora i el doble joc del màxim dignatari d’un dels seus estats membres?

L’altre cap de l’Estat andorrà i copríncep (el segon cap d’Estat de l’Església catòlica), no pot estar condicionant el futur del nostre país, aplicant dogmes de valor religiós i recolzant la democràcia de minories. No creiem que la UE admeti que una fe religiosa s’immisceixi o castri les ànsies de llibertats i drets dels ciutadans d’Andorra. Creiem que el papa de Roma hauria de plantejar-se la continuïtat del poder terrenal de la religió que representa o continuar amb l’obra de Déu.

La nostra Constitució defineix una de les funcions dels coprínceps: “(...) arbitren i moderen el funcionament dels poders públics i de les institucions (...).”

Si el funcionament dels poders públics i de les institucions estan al servei de minories, com més a dalt hem explicat, i no dels ciutadans, i els coprínceps no arbitren (intervenen) és que exerceixen una connivència còmplice.

Cap dels dos coprínceps del Principat d’Andorra pot mirar en una altra direcció quan els ciutadans reclamem democràcia, respecte als drets humans i als drets constitucionals. No poden avalar, amb el seu silenci, amb les seves paraules o amb les seves decisions, la política que ha afectat negativament els ciutadans i l’Estat en general durant 26 anys. I no poden eludir la seva responsabilitat.

Si els coprínceps, com a caps d’Estat, no estan al servei dels ciutadans com a col·lectivitat, aleshores com a institució no ens serveixen. Ens haurem de plantejar que el nostre cap d’Estat sigui un andorrà elegit pels ciutadans, entre els ciutadans, per un temps limitat.

Les raons de ser de les institucions són els ciutadans. Sense aquests, aquelles no existirien. Però sense institucions, els ciutadans poden existir i reorganitzar-se.

L’altra part responsable són els abstencionistes.

Aproximadament un 50% de la població amb dret a vot.

És clar que tenen dret a no votar, si no consideren cap opció política vàlida, si no s’identifiquen amb cap programa electoral. No hi ha polítiques a mida de cadascú, però sí hi ha polítiques democràtiques.

Una abstenció, un vot en blanc o un vot nul, afavoreix un vot als pitjors de tots, i ja els coneixem. Als que durant 26 anys ens han oprimit.

Us agradi o no us agradi, vostra és la responsabilitat que tot continuï igual o bé que hi hagi un canvi més democràtic. És el vostre dret i la vostra llibertat, sí, però utilitzeu-la.Per últim, reclamem a totes les entitats progressistes i de vinculació ideològica democràtica, que tinguin vinculacions amb altres entitats, institucions o administracions polítiques i sindicals de fora de les nostres fronteres, que denunciïn la situació de mínima democràcia que patim a Andorra. I sobretot al Consell d’Europa i a la Unió Europea aprofitant l’actual conjuntura de negociació.

Aquesta denúncia també és una responsabilitat dels progressistes i dels demòcrates.

La roba bruta ja no la podem rentar a casa.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic