Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alan Ward

Alan Ward

Enginyer

 

 

On van els ordinadors quan moren?




Sovint els informàtics que fem servir GNU/Linux –Ubuntu, Linux Mint, etc.– rebem alguna petició d’ajuda de companys o de familiars. La seva frase generalment comença per “Tinc aquest ordinador vell, que amb Windows va fatal. A veure si en podries fer alguna cosa...”. Tot seguit, em comencen a treure el seu portàtil HP de l’any 2005, o el Toshiba del 2002.
Soc informàtic, sí, però no soc mag.
El més trist del cas és que els seus aparells solen estar en prou bon estat físic. Però, és clar, mentrestant s’havien comprat algun altre “joguet” per anar fent. Tenien aquest aparell vell desat en un armari, a vegades durant anys. En un moment donat es decideixen a fer el pas: o s’aprofita o haurà d’anar a la bassa. Com que sap greu enviar a reciclar un giny que encara funciona, acaben portant-me’l.
El problema és que les necessitats d’ara són diferents d’aquelles de fa una dècada o més. En aquell moment, un ordinador servia per fer tractament de text, navegar per aquelles primerenques pàgines web i poca cosa més. Avui en dia, però, la situació és bastant diferent. L’usuari mitjà necessita navegar per internet, i en pàgines que són cada vegada més carregades de continguts. Colors! Imatges i vídeo! Coses que es mouen! És clar, per treballar amb tot això l’ordinador necessita mitjans: un bon processador (gràfic), un disc dur ràpid i, sobretot, memòria RAM. Molta memòria. 
És en aquest moment que entenem per quina raó l’aparició dels telèfons mòbils barats han tancat moltes sortides per als ordinadors vells. Amb un dispositiu de 70 €, es pot tenir més processador, més memòria i més opcions de participar en les xarxes socials que amb un ordinador de fa deu anys. Ocupa molt menys espai físic, i es pot dur a la butxaca. Així va el progrés. Els ordinadors vells ja no serveixen per participar en la vida moderna tan guai.
També s’explica així per quina raó han fracassat les iniciatives d’algunes persones, per exportar els nostres vells ordinadors cap a països menys desenvolupats. Iniciatives molt benintencionades, però que han cedit davant del mòbil de baixa gamma.
Estic escrivint aquestes línies en un Acer Extensa que data de fa més d’una dècada. Venia originalment amb un Windows Vista, perquè us en feu una idea. Ara, com és lògic, porta l’última versió de Linux Mint (del 2018), i encara l’estic fent servir. Postureig? Segurament n’hi ha una mica. Però encara té un teclat bastant agradable de fer servir,  per què privar-se’n? Aquest fet ja em dona una mínima idea del que podríem fer dels vells trastos: fer-los servir per picar textos, per fulls de càlcul. En última instància, els podríem continuar fent treballar com a ordinadors, que és el que són. No intentem transformar-los en dispositius mòbils, ja que no ho han estat mai. 
Tot això encara no ens informa sobre on van els vells ordinadors quan moren.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte