L’encant del tacte rugós o l’olor de tinta d’algunes revistes de paper no exclou la possible efectivitat immediata de les digitals, que per llei de vida proliferen. Malgrat els meus interessos, qui sap si per ineptitud, només he topat, en l’àmbit lingüístic català, amb dos llocs web culturals exclusius a la xarxa: Núvol, un diari consolidat que ofereix continguts atractius i consistents, i Culturàlia (www.culturalia.club), portal andorrà novell que respon a l’efervescent panorama actual i mereix, pel cap baix, una visita completa.
El primer que m’atreu és el format: el disseny modern i elegant, l’ordenació de seccions, que permet accedir fàcilment a l’apartat escollit, i el desplegament de posts destacats que a mi em condueix primerament als crèdits. Doncs bé, resulta que l’equip de treball és garantia de qualitat: dues exalumnes brillants, Georgina Sala i Lara de Miguel, i Arnau Colominas, que vaig tractar quan ell era gerent del Centre de la Cultura Catalana. A la llista provisional de col·laboradors, la filòloga Maria Cucurull, l’escriptora Maria Alaminos, noms de desconeguts que aviat deixaran de ser-ne, deixebles de record entranyable (el narrador fantàstic Jan Crespo i la poeta emergent Selva López), el company lletraferit Txema Díaz-Torrent i l’artista galàctic Jordi Casamajor.
En acabat, llegeixo el manifest fundacional. M’agraden els verbs impulsar i acostar, els substantius difusió i moviment, i l’etiqueta #totsfemcultura, evocadora de la concepció militant de l’activisme cultural (ara n’hi diuen dinamització). I començo a gaudir del producte. A la pàgina de cinema trobo a faltar articles especialitzats (de moment, fan propostes selectes redactades a consciència). A la de lletres recomanen lectures i se’ns regala creació original i assaig (gràcies). Dibuixos, fotografies, entrevistes, agenda... Les temàtiques, més o menys populars, potser minoritàries però no elitistes, són variades i es presenten amb claredat i rigor. Els gestors saben el que fan, i la seva vocació de servei és evident: es nota que volen donar oportunitats a autors que comencen, recaptar materials sensibles, destacar esdeveniments, informar, formar, crear sinergies potents...
La publicació convida a tornar-hi per consultar novetats, descobrir talents, reveure amics de les arts i, en definitiva, aprendre de manera interactiva. Les connexions, com en els bons llibres, són múltiples. Els anuncis d’activitats estan ben seleccionats, els escrits són instructius, els enllaços porten a racons fascinants de l’univers Internet i hi ha altres coses que em fan dir-vos que visiteu Culturàlia, un fòrum que enriquirà nombrosos usuaris circumstancials i assidus, un projecte en construcció del qual podem ser-ne partícips actius, perquè clicant a Escriu-nos tenim la possibilitat d’aportar-hi notícies o fer-hi contribucions.