Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Votarà a favor d’un IVA del 15%?
A les pròximes eleccions, vostè decidirà si Andorra ha de passar de l’actual IGI del 4,5% a un IVA del 15%, o no.

–Si vostè vol que Andorra tingui ràpidament un IVA del 15%, endavant. Voti Xavier Espot (DA), voti Josep Roig (SDP), voti Pere López (PS) o voti Alfons Clavera (UPA). Els quatre aposten per una signatura ràpida de l’acord d’associació per accedir al mercat únic de la UE. I la realitat és que la directiva de l’IVA de Brussel·les no deixa lloc a dubtes ni a negociació: si vols estar dins del mercat únic europeu has de tenir un IVA general de, com a mínim, el 15%.

–Si vostè vol que Andorra tingui un IVA del 15% després de fer veure que no, però sí, i li agrada que el maregin amb discursos incomprensibles sobre Brussel·les, aleshores voti Josep Pintat (Terceravia).

–Si vostè no sap què vol i decidirà segons el que votin altres, però sense estar segur de si ho vol o no ho vol, aleshores voti Jordi Gallardo (Liberals).

Però si vostè considera que un IVA del 15% enfonsaria el nostre comerç, incrementaria el cost de la vida i dificultaria encara més arribar a final de més. Si vostè desitja fermament que Andorra mantingui la seva sobirania sobre els impostos indirectes i no accepta cedir aquesta sobirania a Brussel·les, aleshores, tindrà la possibilitat de votar per Andorra Sobirana.

Estem davant d’un escenari de sis contra un. S’ho pot mirar com sis candidatures que van en contra de vostè, del seu poder adquisitiu, de la seva capacitat d’arribar a final de més.

S’ho pot mirar com sis candidatures súbdites dels desitjos forans que van en contra de la sobirania d’Andorra. S’ho pot mirar com sis candidatures que van contra les solucions que proposa Andorra Sobirana.

Sis contra un. Andorra Sobirana som l’única candidatura nacional que defensem fermament que la relació entre Brussel·les i Andorra ha de ser moderna, àgil i competitiva com la que acabaran definint Londres i Brussel·les. Andorra Sobirana som l’única candidatura nacional que defensem un modern tractat de lliure comerç entre Andorra i Brussel·les, a imatge del que establirà Londres... i territoris com Gibraltar.

Per deixar-ho ben clar, podem comparar els punts principals entre l’acord d’associació que volen les altres sis candidatures nacionals i els punts principals d’un tractat de lliure comerç que sols nosaltres hem defensat, i per escrit, des de fa anys.

Acord d’associació dels altres sis:

–IVA general mínim del 15%.

–Impostos especials sobre tabac, combustibles i alcohol subjectes a uns tipus mínims fixats per Brussel·les.

–Lliure circulació de persones i de societats de la UE dins d’Andorra i lliure establiment de professionals.

–Obligació d’impossible compliment d’incorporar totes les directives i reglaments de Brussel·les.

 

Tractat de lliure comerç, que sols defensa Andorra Sobirana:

–Llibertat de comerç de mercaderies entre Andorra i la UE sense aranzels ni quotes, amb una llibertat de comerç pràcticament igual que en el cas de l’acord d’associació.

–Manteniment de la sobirania andorrana sobre l’IVA (o IGI) a Andorra. Sobirania que ens permetrà una progressiva reducció de l’IGI, començant per eliminar l’IGI sobre béns immobles per facilitar l’accés a l’habitatge i la reactivació del pilar econòmic de la construcció.

–Manteniment de la sobirania andorrana sobre els impostos especials del tabac, alcohol i combustibles. Sobirania que ens permetrà solucionar amb intel·ligència, rigor i dignitat les amenaces amb les quals DA ha arraconat al sector agrícola i ramader tradicional andorrà.

–Manteniment de la sobirania andorrana sobre la circulació de persones i l’establiment d’empreses a Andorra.

–Cap obligació d’adoptar l’inassumible cabal de directives i reglaments de Brussel·les.

Andorra Sobirana proposa solucions clares, factibles i generadores de riquesa econòmica i benestar social.

Decideixi vostè si vol un IVA al 15%, o no.

El seu vot del 7 d’abril serà determinant. Voti. El futur d’Andorra està en joc, el seu també.

Comentaris: 8

Comentaris

El meu vot i ja el teniu, ara a buscar-ne més per no arruinar més a la classe mitjana d'Andorra.
Els megaplitics volen un seient a Brusel.les, cementiri dels incompetents i aixins, els bancs d'Andorra tindrien(pensent ells) opcions al rescat...Pero Europa esta morint i tothom ho sap menys els nostres politics i candidats...EUSEBI AL CONSELL!

Si es un propósito sostenible i ho manteniu fins si arribesiu a gobernar jo apostó per vosaltres..ja n'hi ha producido de volver baixarse els pantalones davant de Bruxelles i pagar mes IGI o IVA.Volem mes esclaus a quien sangrar i perdre la mostrar identitaria.Si US comprometeiu per mi endevant .

Pilar, crec que ja queda clar que si.

Aquest discurs té trampa, juga amb la por d'un IVA al 15 % sense oferir gaire res que no tinguem ja. Pot ser caldria mirar que els que guanyin més paguin més a les arques del Estat com alternativa.

O que el Estat sigui rigurós a l'hora de redistribuir la riquesa.No més es veuen els diners en signes de circul.lacio i rotondes....Tufo lletg, lletg lletg
Si no hi ha mes control als fons públics no s'acabará mai, gasten sense cap responsabilitat i en el cas d'alguns sectors maneguen descaradament.

Això és MENTIDA, populisme o com vulgueu dir. L'IVA, segons la directiva 1 i 6 de la UE parla d'harmonització del IVA per als ESTATS MEMBRES, l'acord d'associació NO és per fer-nos un estat membre. Actuament l'IVA va del 17 de Luxembourg als 25% de Croacia - TOTS ESTATS MEMBRES. Ja n'hi ha prou del discurs de la por. Estic d'acord que falta informació de lo que es negocia amb UE, però és responsabilitat de tot el poble Andorrà trobar l'encaix amb EUROPA i no esdevenir una illa sense futur. Sr. Nomen prou! Islàndia, Liechtenstein, Noruega ja van firmar un tractat amb la UE (EFTA) i l'IVA marcat per cada govern va de 7,7% fins al 24% - Aquest estats NO són membres de la UE.

Felip, amb respecte, que escriguis en majúscula no fa que la teva veu sigui més creïble. De fet, amb els teus arguments dones la raó a l’article. Efectivament, ni l’acord d’associació farà que siguem estats membres de la UE, ni el tractat EFTA és un acord d’associació. No t’equivoquis. Precisament EFTA és un tractat que s’assimilaria dins la tipologia marc FTA que l’article defensa per preservar la nostra sobirania fiscal, dins la que s’hi troba IGI/IVA. Mentres que l’acord d’associació ens farà esclaus de totes les directrius i reglaments de la UE, dins les que s’hi troben el IVA/VAT mínims.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic