Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alfred Llahí

Alfred Llahí

Periodista i escriptor

 

 

Vulgueu-nos sempre ajudar
El nom de Giuseppe Melchiore Sarto (1835-1914) potser no us dirà res, però el de Pius X segur que sí, perquè aquest italià va ser entre 1903 i 1914 el 257è papa de l’Església Catòlica, i des de l’any 1954 és venerat arreu del món com a Sant Pius X. Ja en vida la gent solia referir-s’hi com el Papa Santo, a la qual cosa ell responia en to festiu: “Papa Santo no, Papa Sarto”.

I molt sant havia de ser, perquè l’últim papa a ser canonitzat havia viscut més de 300 anys abans que ell! Però vet aquí que va ser Pius X qui, dos mesos i escaig abans de deixar aquest món, l’any 1914, va concedir al nostre Principat el major dels honors: el reconeixement eclesiàstic del patronatge de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona d’Andorra.

Els consellers generals del nostre país havien decidit unànimement, un històric 24 d’octubre de 1873, declarar oficialment la Mare de Déu de Meritxell patrona de les Valls d’Andorra, un gest que –segons les autoritats de l’època– “no solament compleix amb Nostra Senyora de Meritxell per lo que respecte al passat, si que també s’atrau les benediccions del cel per lo que toca a l’esdevenidor”.

Ho signaven el canillenc Nicolau Duedra com a síndic major (i principal impulsor d’aquest patronatge) i Antoni Picart com a síndic menor. I no hi va faltar la làpida commemorativa on es deixava constància que el M.I. Consell General “posa baix lo mantell maternal de Nostra Senyora de Meritxell llur territori reconeixent-la per llur patrona y especial protectora”.

En aquell mateix any la nostra estimada Verge de Meritxell deixava de ser –almenys als encapçalaments dels goigs– protectora de Canillo i passava a ser patrona general de les Valls d’Andorra. Fins i tot amb una nova estrofa als goigs: “Per Patrona vos aclama/ lo Consell ab gran amor/ y ab entusiasme proclama/ que sou d’Andorra el tresor...”.

Si va trigar més de 40 anys a arribar el reconeixement eclesiàstic de la proclamació civil del patronatge de la Mare de Déu no és perquè no ho veiessin clar al Vaticà, sinó perquè amb les guerres carlines, la proclamació de la primera República espanyola i altres conflictes coetanis les prioritats eren altres. Però gràcies al bisbe i copríncep Dr. Joan Benlloch i el seu caràcter conciliador, la petició formal davant la Santa Seu va ser cursada el 14 de març de 1914: el mateix dia que el 1993 era aprovada la constitució d’Andorra! La Sagrada Congregació de Ritus responia favorablement el 13 de maig, i el que avui és Sant Pius X confirmava l’acord pres el 1873 pel M.I. Consell General. I és que el nostre país sempre ha estimat i respectat la seva patrona. Prova d’això és l’estrofa que s’entona cada 8 de setembre al seu santuari de Meritxell, basílica menor des del 2014 i únic lloc de culte amb aquesta distinció al Principat: “Puix vostra bondat és tanta,/ que us digneu aquí habitar./ De Meritxell Verge santa,/ vulgueu-nos sempre ajudar”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic