Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de AGrebennikova

Alexandra Grebennikova

Escriptora

 

 

Xamans, els escollits pels esperits
La meva infància va transcórrer entre relats de vida real sobre el patiment, l’amor i la mort. La meva àvia Olga, o Lola, com li deien els amics i familiars, n’era una font inesgotable. 
Els pares m’omplien el cap de tota mena d’aprenentatges acadèmics. L’àvia Maria m’explicava contes de fantasia protagonitzats pels animals del bosc (l’esquirol, la cornella grisa i el pica-soques) i l’avi Alexandre, biòleg militar, les aventures d’un passi que s’havia escapat de la seva butxaca i venia a saludar-lo de lluny i informar-lo dels seus viatges. Aquests avis vivien en una ciutat castrense amb accés controlat, i els pares, entre la feina i la festa, em deixaven amb la iaia Lola dia sí i dia també. 
A diferència dels Grebénnikov, més llegits, la iaia Lola Vólkova feia descripcions exactes i sense gaires nocions del que podia ser apte per a menors. Un dels personatges de les seves històries era la Natàlia, la nena escollida pels esperits. Com sol passar als xamans de Sibèria, de petita va començar a tenir atacs epilèptics en els quals li van aparèixer, pel primer cop, els qui li farien veure trossets de realitat oculta, malalties per curar, futur encara no esdevingut, tot i que era gairebé cega. El seu propi destí no li era revelat, i el futur dels altres no el veia tot, sinó a fragments. Mai no cobrava diners, els esperits no li deixaven. 
Mira el dibuix que ens acompanya avui. Guaita, sembla que l’artista s’ha dibuixat a si mateix convertit en mag descalç guiat  per l’esperit d’un cérvol. I tot floreix, i atreu les estrelles, i el cercle de les plantes és el de l’eternitat. I és que el vestit d’un xaman és l’univers en miniatura. La seva part superior és l’habitatge dels genis lluminosos i els déus, sovint representats com a cérvols o ocells. La part del mig és un peix que es mossega la cua: el món dels humans desorientats. Avall, hi ha serps i ossos, dèmons malignes. Diversos penjolls de ferro simbolitzen els esperits que el van formar i el van purificar. 
La relació del xaman amb el món de més enllà és intensament íntima, però la veu dels seus ajudants requereix certa interpretació per part d’aquell qui la sent. Un estudiós del tema amb sentit comú i ganes d’enganyar el públic ingenu té possibilitats d’excel·lir-hi. Els esperits no el castiguen. I això que els xamans hi tenen tanta connexió que de vegades esdevé una relació amorosa. Res no els impedeix casar-se ni tenir descendència en el món físic, però asseguren que amb els seus esposos –o amants?– de l’altra dimensió poden engendrar, i engendren, fills sobrenaturals. 
I què en sé jo? Ben poca cosa. Però la història de la meva família ha tingut diversos encreuaments amb les terres siberianes, l’ampli territori dels condemnats i dels emprenedors, el disputat domini dels pobles nadius de rostres místics, la bella pàtria dels xamans. 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic