Diari digital d'Andorra Bondia
 0

“Al Prat Gran els nens han de tocar l’aigua”


Escrit per: 
A. D. / Foto: Altura Arquitectes

Lluís Ginjaume forma amb Gerard Veciana el binomi d’arquitectes que signen ‘El bany de l’ossa’, guanyador del concurs d’idees per al Prat Gran d’Encamp.

Doncs enhorabona a tot l’equip.
Teníem un repte important, perquè havíem de fer un parc amb un vial passant pel mig de l’àmbit d’actuació. La solució que proposem és jugar amb la topografia, aprofitar-la, i que el vial quedi enfonsat. Així hi ha una continuïtat.

Amb nens, millor que no hi hagi una carretera pel mig.
Ho hem pensat, també, és evident. Els nens poden jugar més tranquils.

Més punts?
El projecte també preveia que hi hagués un edifici. L’hem ubicat en un extrem, donant continuïtat a la part construïda, una mena de transició del parc cap a la zona urbana.

En el límit.
Sí, i no fan ombra al parc, amb tot el conjunt orientat al sud. I tots els edificis estaran construïts en fusta, amb coberta verda, per lligar amb l’aspecte natural del parc. També els jocs per a infants són de fusta.

El passeig fluvial és un altre element.
Sí, donant-hi continuïtat, sense donar l’esquena al riu. També hem mantingut l’aigua com a element paisatgístic, unes petites llacunes naturals.

I la bassa.
Sí, hi ha una bassa al Prat Gran. Quan és estiu i t’hi passeges veus que al parc és important l’aigua: els nens hi juguen, la toquen. Encara que als pares potser no els fa gaire contents que es mullin (riu).

Ara entenem que l’hagin batejat ‘El bany de l’ossa’.
L’ossa és un element important per a Encamp, és clar, molt identitari. També alguns dels jocs per a nens recuperarà el tema del ball de l’ossa. Li hem donat una volta. Però això dels títols també té un punt irònic.

Vostès últimament estan en ratxa: signaven el Museu de l’Automòbil, el refugi de l’Illa... Uns quants.
De fet, el meu despatx ja fa uns anys que treballàvem amb Veciana, d’Arteks. Com que cada cop fèiem més projectes junts vam decidir ajuntar-nos i hem creat un nou despatx que es diu Altura. És el primer que fem amb la nova marca.

Tornant al projecte actual: quin estat d’ànim es necessita per dissenyar un parc per a infants?
Com en altres projectes, el primer que fas és intentar amarar-te de l’ambient. Com explicava abans, vam passejar pel parc durant l’estiu. Veies els infants jugant-hi, com l’utilitzen.

Ens deia que aposten per la fusta per a les construccions.
És un material que ens agrada molt, molt sostenible, que necessita gastar molt poca energia en el procés de fabricació. És una eina de futur.

Sostenibilitat, paraula clau.
Sí, un punt importantíssim en els nostres projectes. Per això hem buscat l’orientació al sud, perquè els edificis no generessin ombra sobre el parc. Per això el moviment de terres reaprofitarà en un lloc la que s’excavi en un altre, reomplint, jugant amb la topografia.

Per cert, el Museu de l’Automòbil, també a Encamp, ho té cru. Com ho viuen els arquitectes, quan un projecte s’ajorna o cau?
Està més enllà de nosaltres, és clar, i entenem que estem en una realitat molt complexa. Ho entenem i ho assumim. És cert que quan aixeques un projecte hi esmerces molta il·lusió i quan queda aturat, doncs no agrada. Però, repeteixo, és una situació absolutament excepcional. Esperem que aquest del parc sí que pugui tirar endavant.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic