Diari digital d'Andorra Bondia
Reguant, especialista en nutrició i esport.
Reguant, especialista en nutrició i esport.

Alba Reguant: “Comprant hem de ser ‘tocanassos’”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: BonDia

Ha fet una recerca diguem-ne internacional.
He tingut la tutora als Estats Units.La vaig conèixer gràcies a una beca Fullbright. I un grup que m’ha donat suport a Zuric perquè és específic en la part de medi ambient i anàlisi del cicle de la vida.  

Ara fins i tot el més despistat veu la importància de la ciència, oi?
Es parla molt de recerca, d’investigadors. Surten cada dia al telediari. S’ha de posar en valor. En totes les àrees hi ha científics darrere, investigant.

I quan passi la pandèmia? Perquè tenim la memòria curteta.
Els científics han de trobar la via per trobar solucions a problemes concrets. També hem de trobar la via per comunicar-ho bé a la societat, explicar què és útil per al dia a dia. Espero que els mitjans de comunicació no s’oblidin de nosaltres quan passi l’emergència.

Els investigadors a voltes són reticents a explicar-se fora dels canals científics. O no en tenen temps.
Cada cop menys. Vas a congressos científics i ja t’obliguen a posar un take home message, un missatge fàcil de transmetre. Però forma part de la tasca, de la responsabilitat també del científic.

En tot cas, el seu àmbit de recerca, la nutrició, ens interessa a tots.  
Sí, el meu doctorat diria que és molt trendy. De dietètica i esport fa molt que se’n parla, però  potser més de temes de reciclatge, de transport, mentre que l’impacte mediambiental de les dietes no estava tan present.

Sent redundant: quina és la tesi de la tesi?
Buscava com fer la dieta dels atletes olímpics, que tenen una demanda energètica i proteïca més elevada que en la població normal, més sostenible. El take home message és que tenim oportunitat de reduir l’impacte en el medi ambient cada cop que mengem.

Com?
En primer lloc, reduint el consum de productes animals, que és beneficiós tant per al medi ambient com per a la salut. Tot i que no vull dir eliminar-los. És fer un canvi de visió: abans menjàvem unes mongetes seques amb un trosset de botifarra i ara és tota una botifarra amb unes poques mongetes. Hem de tornar al que fèiem.

Ens ho apuntem.  Què més?
Dos: buscar aliments de temporada. Hem perdut aquest coneixement. I tres: reduir els productes processats, per l’impacte que té la cadena alimentària (l’envasat, etcètera) en el medi.

Quina és l’aportació del seu doctorat?
Hem analitzat dietes reals d’esportistes i hem vist que tenen un component de proteïnes molt més elevat que les recomanacions, i això que ja han d’ingerir el doble que la resta de la població. Per tant, no són sostenibles, perquè la proteïna animal té molt més impacte ambiental.

Aleshores?
Hem utilitzat una metodologia que es diu anàlisi  del cicle de la vida per mesurar els inputs en la producció d’un aliment i hem validat tot un sistema d’educació nutricional –el plat de l’atleta– per als esportistes i el personal de cuina.

Coses que han vist.
Hem vist que s’utilitzava molt aliment enllaunat, i té molt d’impacte.

M’ha matat. Tiro molt de llauna de tonyina.  
És un mètode fantàstic de conservació d’aliments. Però hem de ser conscients de la quantitat.  

Ens tiren a sobre molta responsabilitat, als consumidors. Per què  no s’actua sobre la indústria?
D’acord. Necessitem més polítiques en la producció i la cadena alimentària, una legislació més forta. Però el consumidor té més força de la que ens pensem. Ara bé, quan anem a comprar hem de ser molt tocanassos.

Més aplicació del seu treball per al nostre dia a dia?
Sí. Per exemple, a la gent gran se li ha d’augmentar la proteïna per evitar la sarcopènia, però hem de buscar proteïnes sostenibles. Quan fem recomanacions dietètiques hem de tenir en compte aquesta variable de la sostenibilitat.

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte