Algunes ja hem fet tard, perquè ja està tot el peix venut: la primera trobada del Club de la menopausa, impulsat per Meritxell Martí, té l’aforament complet. Però estiguem a l’aguait, que n’hi haurà més

Club de la menopausa?
És una iniciativa que a Espanya lidera una companya farmacèutica, la Marta Masi, i hem volgut portar-lo també a Andorra, però amb el nostre tarannà, un concepte una mica diferent. Ella, amb Sònia García, acostumen a parlar sobre la simptomatologia de la menopausa, els canvis que provoca. 

I vostè l’ha ampliat.
Sí, he volgut fer-lo una mica més ampli, i he convidat la doctora Adriana Ribé, molt bona en el tema estètic, i la coach Sol Aguirre, per anar més enllà i abordar qüestions com la baixada d’autoestima que a vegades ens afecta. Jo també intervindré, parlant sobre el col·lagen, que és la meva especialitat.

Un tema en auge.
Però que genera molts dubtes. Quin col·lagen és més bo, si és o no útil, quines dosis... De fet, tot això parteix d’un pòdcast que fan des d’Andbank, els va semblar interessant i ens patrocinen l’esdeveniment: per això l’hem pogut organitzar a l’Unsquare Studio, que és un espai molt maco. 

Ple absolut.
Sí, sí, més de dues-centes persones. 

De la menopausa se’n parla poc?
Els ginecòlegs n’informen a les consultes, però és cert que igualment hi ha gent que, abans, està preocupada, espantada i tot, pensant que entrarà en un túnel del qual no se surt. Realment no és així, és un canvi natural en la vida. 

Cert tabú. Menopàusica era  fins i tot un terme despectiu. 
Sí, això és cert. Amb la menopausa desapareixies del mapa. Ja veus, una etapa, la fi de l’edat fèrtil, per la qual  hem de passar totes les dones. Amb les teràpies hormonals actuals no tens ni per què notar-ho. 

Servidora està millor que mai.
I tant!  Hi ha gent que triomfa a partir d’aquest moment. 
A veure si em toca, doncs. De moment, parli’ns del col·lagen. 
És una proteïna estructural que està a tot el nostre organisme, des del cor a la pell, el sistema digestiu, les articulacions, els ossos... realment, és important a tot arreu. 

L’anem perdent. 
A partir dels 25 anys ja en comença a decaure la producció en l’organisme, així que amb la parada d’estrògens en la menopausa perdem fins a un trenta per cent de col·lagen. Això genera problemes a nivell articular i ossi, també en la pell i fins i tot en el sistema digestiu: el col·lagen fa una pel·lícula a l’intestí que protegeix de problemes inflamatoris. 

Caram.
Un dels grans problemes de l’envelliment és la inflamació crònica. És com una reacció immunitària i es reflecteix de diferents maneres. La menopausa és un punt d’inflexió. 

Afecta també els senyors?
També, també. No estan lliures de perdre col·lagen, encara que ells no deixen de produir mai testosterona. També tenen problemes articulars, i flaccidesa. Hi ha molts estudis que mostra que el col·lagen té poders antioxidants i afavoreix la detoxificació. Fins i tot ajuda a millorar la relació entre el greix i el múscul. 

En alimentació...
Fixeu-vos que no deixes de trobar-lo en un brou o en altres aliments. Ara bé, per trobar tot el que necessites en un caldo, n’hauries de prendre tanta quantitat, i diàriament que... 

Ja.
N’hi ha a la gelatina, a les ostres, al marisc, en aliments rics en zenc, que estimula la producció de col·lagen. En carns magres. La qüestió és la dosi, la freqüència necessària per aconseguir l’efectivitat. 

També parlaran sobre estat d’ànim. 
Sí, és un moment en què amb la parada de progesterona i estrògens dorms pitjor i entres en un cercle viciós: no dorms, estàs cansada, et veus pitjor i entres fins i tot en falta d’autoestima. Per això es recomana exercici: estimula l’hormona del creixement i aquesta, la serotonina. També la de col·lagen. 

Exercici, alimentació, sol i aire i, si cal, algun suplement.  
Totalment. Clavat. 

El club continuarà?
Segurament, perquè ha despertat molt d’interès, però ja veurem en quin format, no repetirem ponents.