No apte per a qui pateixi vertigen i determinades patologies. La resta està cordialment convidada a provar l’aeroioga, disciplina que defensa, i ensenya, Sandra Cabanas

Ioga aeri? Fa respecte.  

Bé, sí, fa una mica de respecte perquè t’has de penjar en un gronxador de tela. A mi també. El primer dia em vaig marejar: ja havia pagat la formació i vaig pensar mare meva!

D’on surt aquesta idea? 

Un professor de ioga tradicional, a l’Índia, que va utilitzar cordes, maons d’opa, cinturons, coses així, per modificar la pràctica. Es va inventar un gronxador, una hamaca de tela rígida, amb estreps, que es penja del sostre. 

I? 

Facilita un estirament molt més profund. Permet fer posicions invertides que no estan a l’abast de tothom: hi ha qui no pot fer una invertida sope les mans o el cap per alguna lesió o patologia, com una hèrnia, dolor cervical... És molt més relaxant. 

Per als maldestres, poc indicada? 

Bé, pots fer pràctiques amb acrobàcies, que requereixen bona condició física, però pots adaptar la pràctica: fer-ne una de més restaurativa i relaxant. És com si et trobessis en una hamaca i amb el moviment oscil·lant, és molt més relaxant. 

A veure si ens adormirem.  

No és la idea, no és la intenció, sinó mantenir-te  en estat de presència, escoltant el cos i la ment. Ara bé, si t’adorms, no passa res. 

No està a l’abast de qualsevol. 

No, no. Hi ha contraindicacions: si tens despreniment de retina, glaucoma, osteoporosi o artrosi, o fins i tot amb hipertensió no es recomana fer inversions perquè el sistema simpàtic fa pujar la tensió, o si tens un problema cardíac greu. O fins i tot vertigen. La resta, que és la majoria, sí que pot. 

La majoria, no sé, no sé, ens ha deixat planxats.  

Bé, per exemple, quan jo vaig fer la formació assenyalaven com a contraindicació si tenies una protrusió, és a dir, una hèrnia. Però jo tinc alumnes que en pateixen i diuen que l’aeroioga els ajuda, perquè en fer una postura invertida es fa una descompressió de les vertepals, ajuda a hidratar el disc, i surten de la classe amb una sensació d’alliberament, de no tenir dolor...

Qui no pateix de tot això, que no tenim clar que no sigui la majoria, què n’obté? 

Físicament, és una disciplina de moviment que facilita un estirament més profund del muscle, des de la fàscia, que és el teixit connectiu. Activació de la circulació sanguínia, del sistema limfàtic. Flexibilitat. Equilipi. A nivell mental és molt relaxant. La majoria de la gent, quan acaba la classe, assoleix l’objectiu principal: mantenir-te al present, viure el que estàs vivint. 

És que si no, aquí te la fots.

Així no penses en les preocupacions que tens fora. Surts amb un reset mental. Espiritualment, també connectes amb la infantesa, quan feies tombarelles... Ara ja no confies tant en el teu cos i surts amb la sensació de uau!

Vostè porta un temps per Andorra.  

Sí, jo soc gallega. Abans venia per fer temporades, des del 2007, però des de fa sis anys ja visc a Andorra, amb la parella i les filles. Soc professora de diverses modalitats de ioga des de fa molts anys. També de pilates. Faig classe a diferents llocs: a Caldea, els Serradells, a centres privats...

A banda, és formadora.  

Efectivament. Per cert que el 20 i 21 d’apil farem una formació a la Seu d’Urgell, a l’estudi de Laura Guàrdia, per a professors de ioga. 

Tornant a l’aeroioga: la gent s’hi va animant? 

Bé, no fa tant de temps que s’ofereix a Andorra. O s’hi havia ofert, però a algun centre molt exclusiu, no estava a l’abast de tothom. Ara s’està generalitzant, s’integra en més espais, més gimnasos. També es fa pilates aeris, o teles. En general, es va expandint, sí. 

Vostè mateixa hi va arribar com per casualitat, oi? 

Sí, sí. Perquè soc inquieta, curiosa, sempre busco alguna cosa diferent. Al principi no m’agradava gaire, no sentia que fos ioga, però finalment, en provar-ho, vaig veure que tenia molts beneficis. Potser no als més puristes no els agrada però ho has de provar. Has de tenir la ment oberta i no tenir por. 

Ni vertigen.  

Ni vertigen.