Els restauradors són gent magnífica perquè quan vas a casa seva et donen tot el que tenen. Aquesta frase sonava en una taula plena de comensals experts i professionals de la gastronomia, al sopar que l’Andorra Taste va programar al Diamant amb 5 primeres espases de la cuina: Joan Roca, Benito Gómez, Sven Wassmer, Gastón Acurio i Nandu Jubany. Una nit esplendorosa que mostra la magnitud d’aquest projecte que porta fins a Andorra els millors cuiners del món. Degustar els plats d’aquests gegants dels fogons ha estat un dels moments àlgids del Taste, si més no a nivell experiencial, però jo em quedo també amb altres instants on la situació ha estat inversa, les nits on els xefs d’Andorra han cuinat per als professionals que ens visiten aquests dies. L’Andorra Park Hotel va acollir el sopar inaugural on representants de nou restaurants d’Andorra van començar a mostrar les coses que es fan aquí, i el nivell que tenen. Una nit per gaudir-la i per reivindicar com creix la gastronomia al Principat. En una banda de la sala, preparacions fredes per començar, amb el gaspatxo de maduixa amb arengada fumada del Laurent Chiaramonti, de l’Hotel Plaza; el tàrtar de gamba de Palamós amb formatge de Casa Raubert del José Antonio Guillermo, de l’Odetti; el clàssic steak tartar del Park Hotel signat pel Marc Mora; i un Gravlax de salmó amb textures de remolatxa, terra de te matxa i cruixent de llavors de Jordi Bau i Cedric Dubois, del Mood. Propostes amb contrastos, producte i tècnica. Les preparacions calentes mentien el nivell sobradament. Roger Biosca, xef de l’Isard, revisava de manera brillant la truita de riu a l’Andorrana, i Carles Flinch exhibia el seu mar i muntanya amb pollastre de pagès amb llamàntol i salsa americana. Per si faltava reivindicació local, per demostrar que l’alta cuina ha arribat fins i tot a les pistes d’esquí, Juan Antonio Campoy, de Grandvalira Setap, cuinava una increïble vieira rostida amb pernil Joselito i meunière de ceps d’Andorra, i finalment, l’estrellat Jordi Grau, de l’Ibaya, exhibia creativitat i tècnica en una proposta doble de Lapin au xocolat i angules de muntanya. Els pastissers Patrice Bernard i YouCakes by Estopiñan posaven un final dolç. L’Andorra Taste ha portat 19 estrelles Michelin a Andorra i cal explicar que els xefs del país van cuinar per a ells i van donar tot el que tenen, perquè els restauradors, també els andorrans, són gent magnífica.