La guia Michelin és una de les publicacions de referència de la gastronomia mundial. Fa unes setmanes es van lliurar les distincions a tots els restaurants mencionats aquest 2023, les plaques vermelles que llueixen als locals. Saps quantes referències té Andorra? Només 5! Personalment penso que n’hi podrien haver unes quantes més, però avui us explico qui hi apareix i què valoren els inspectors gastronòmics més famosos del món de cada local.

 

Ibaya

Únic establiment amb una estrella a la porta. Amb Jordi Grau com a responsable permanent, la guia destaca la direcció executiva de Francis Paniego, xef amb dues estrelles al seu local El Portal de Echaurren, i com ha fusionat la cuina de la Rioja amb l’esperit d’Andorra. Ho fa amb un viatge gastronòmic que comença al Chester, a la zona de recepció, i acaba al menjador, passant per la cuina.

Celler d'en Toni

Un clàssic històric a Andorra que ja tenia menció a la guia sota la propietat de la família Sasplugas i que ara manté el seu estatus sota la direcció del jove Marcel Besolí. Els inspectors de la guia Michelin destaquen la combinació de creativitat, tradició i sabors, sempre amb ingredients de qualitat, carns seleccionades a productors de proximitat i peix directe de les llotges.

Sol i Neu

El grup Sport Hotels no només apareix amb l’estrellat Ibaya. Fa triplet. El segon és el Sol i Neu, un dels restaurants a peu de pista més reconeguts del país. A l’opinió dels inspectors hi tornem a trobar la referència a Francis Paniego i una aposta per la cuina tradicional amb una mirada contemporània. Destaca també l’ambient acollidor inspirat a la muntanya.

Koy Hermitage

El triplet d’Sport Hotels el completa la seva proposta asiàtica amb el Koy Hermitage, la barra japonesa del xef Hideki Matsuhisa que, segons explica la guia, ofereix una cuina creativa que mostra el talent del xef, que ha rebut un gran reconeixement a Barcelona amb el Koy Shunka, un local catalogat amb una estrella Michelin a la Ciutat Comtal. Alta cuina provinent del país del sol naixent.

Kökosnøt

Picant molta pedra i amb un projecte 100% propi, aquest restaurant d’Andorra la Vella va entrar a la llista andorrana de la guia Michelin l’any 2021 i s’hi ha quedat gràcies, segons l’informe dels inspectors, a un ambient acollidor, ingredients de qualitat, un equip professional, una cuina deliciosament creativa sota la direcció de la Vicky Kemerer i un celler esplèndid, territori de Pablo Pérez.