Diari digital d'Andorra Bondia
   La zona de confort és un lloc còmode perquè el pots controlar, però limita la millor versió d'un mateix
   La zona de confort és un lloc còmode perquè el pots controlar, però limita la millor versió d'un mateix

Atrapats en la zona de confort


Escrit per: 
Sílvia Palau

La por al canvi et limita a l’hora de prendre decisions? Per què ens costa tant sortir del que considerem confortable? Som nosaltres que ens aferrem a la necessitat d’un espai on sentir-nos compresos i acollits? O tan sols és la nostra distorsió de la realitat que ens limita?

Teòricament entenem la zona de confort com un estat psicològic que construïm nosaltres mateixos i que ens aporta seguretat. En aquest espai no s’experimenta por ni ansietat, ja que és de caràcter neutre. No s’assumeixen riscos però tampoc existeix l’oportunitat de creixement o d’aprenentatge, és per tant una zona de confort limitada on els comportaments, les creences i pensaments, així com les conductes afectives, són predictibles i per tant controlables, ja que no varien. D’aquesta manera el patró de comportament que esdevé no pot produir un desequilibri o grans alteracions anímiques. Tanmateix, la zona de confort d’un individu pot ser totalment diferent de la d’un altre perquè cadascú la construeix segons les seves creences, aprenentatges, experiències prèvies i estil de vida.

És contraproduent mantenir-se en aquesta zona de confort? O suposa la pèrdua d’altres oportunitats? Viure crònicament amb la sensació de seguretat pot comportar el risc de perdre altres incentius, motivacions o caure en la monotonia, l’apatia i el desgast emocional. Com a conseqüència, s’adopta una actitud passiva davant de la resolució de conflictes i una gran dificultat de canvi o de millora. A més, donat que la zona de confort pot ser generalitzada i aplicada en totes les àrees de la vida de l’individu, ens pot limitar del tot: ens pot afectar en les relacions, ser poc productius en la nostra feina o dificultar avançar en els nostres projectes personals, fet que pot provocar alteracions de l’estat anímic o distorsions en la percepció de la realitat.

Tanmateix, mantenir-se en la zona de confort pot suposar l’acceptació de conductes inadequades o perjudicials. Si no, quantes vegades has tolerat comportaments de la parella que et causen malestar? En l’àmbit sentimental, entrar en una zona de confort des del respecte i la sinceritat no és perjudicial perquè permet a la relació un augment de la intimitat i de la confiança. D’altra banda, correm el risc de caure en la monotonia o de mantenir relacions que no ens produeixen benestar però que per por al canvi, al rebuig o a la soledat ens resistim a finalitzar. Fem confortable el desconfort!

Tenir certa seguretat vital és necessari per al mateix benestar, però estar eternament en aquesta zona de confort és limitant. Així doncs, quins avantatges suposa sortir de la zona de confort? Sortir no equival a estar en perill permanent, sinó que ens ajuda a endinsar-nos en una zona d’aprenentatge en la qual poden sorgir riscos però multitud d’avantatges: el creixement personal, una millora del rendiment, increment d’autoestima i d’autoconeixement... Cal considerar que un nivell mínim d’ansietat en la nostra vida no és contraproduent, ja que ens aporta una activació necessària per aconseguir un rendiment òptim.

Probablement penses quin sentit té sortir d’una zona que resulta confortable, previsible, sense la necessitat d’improvisar. És realment una zona de protecció o tan sols oculta la nostra por a l’exposició, al fracàs i al canvi? Habitualment estem còmodes en la nostra zona de confort, ja que no es qüestionen els nostres pensaments ni hem de posar límits. Així doncs, per què tenim la necessitat de sortir d’aquesta zona aparentment acollidora? És l’ésser humà un inconformista que necessita constantment reptes i aspiracions?

Com podem saber quan estem atrapats en la nostra pròpia zona de confort? Així com un ocell atrapat en la seva gàbia, restar eternament en una zona que ens fa la falsa sensació de seguretat comporta la pèrdua d’oportunitats, la sensació d’apatia o desmotivació per dur a terme qualsevol projecte o novetat, l’estancament intel·lectual i emocional i la tendència a procrastinar tots aquells plans que requereixen sortir puntualment del propi confort.

Segueixes pensant que la zona de confort és un lloc còmode que creus controlar? O en realitat et sotmet i et limita a una millor versió de tu mateix? Recorda que tot allò que ens protegeix també ens pot causar malestar. Allibera’t!

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte