Va ser baixar per la petita escala de Retrack, aixecar la mirada i enamorar-se del moment, i de l’espai. La lluna plena il·luminava els cims i deixava intuir el llac de Pessons. A l’exterior del refugi, entre el blanc de la neu, ens rebia un foc viu que anava coent verdures, fruites i viandes. Era la benvinguda a la nit del foc i de la carn, a Grandvalira. Dominant les flames, un dels millors xefs de carn del moment, un argentí que representa a la perfecció l’esperit de l’asado, Javier Brichetto del restaurant Piantao. A 4 mans amb el Juanjo Cubo, responsable dels fogons del Refugi de Pessons, la nit va servir per saber més coses dels diferents talls, les tècniques de cocció i el gust d’algunes de les considerades carns més gastronòmiques del món. Als entrants per exemple, protagonisme del Black Angus. La que es va servir provenia dels Estats Units, però es tracta d’una raça originària d’Escòcia que ofereix una carn deliciosa i tendra per la distribució del greix als teixits musculars de l’animal. El resultat el vam poder tastar en uns extraordinaris plats, un tàrtar de filet i una picanya fumada al vitello tonato. Als plats principals un altre nom propi, el Wagyu. Aquesta carn és originària del Japó i és famosa per la seva alta qualitat, que s’aconsegueix amb un procés de selecció i control estricte, amb animals que reben mètodes de criança que arriben a ser considerats de luxe. A més de les propostes carnívores, les parrilleras de Brichetto i l’equip de cuina local van demostrar el domini del foc i el procés de fumat amb altres propostes com unes ostres a la brasa amb escalunyes encurtides, una burrata fumada amb llenya de taronger i pebrots, cabdells d’enciam amb alvocat i moniato al ressoldo. Per acabar, una menció a una de les postres, pinya rostida, pa de pessic borratxet especiat i gelat de coco, espectacular. Final d’un sopar a Grau Roig amb Grandvalira que ens va descobrir com la combinació de carns excepcionals, talls precisos i un domini expert del foc poden crear una oferta gastronòmica fantàstica que, en un entorn com Pessons, es converteix en tota una experiència.