Diari digital d'Andorra Bondia
Mònica Gutiérrez Cabanes, impulsora de Remeis de Bruixa.
Mònica Gutiérrez Cabanes, impulsora de Remeis de Bruixa.

“A casa sempre hem estat de remeis naturals”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Facundo Santana

Remeis de bruixa.
Vaig obrir el 2017. Havia estat a Barcelona estudiant naturopatia, auriculoteràpia (que és acupuntura a l’orella), i després treballant en un herbolari, però trobava a faltar la família i volia muntar un negoci aquí, a casa meva.

Vostè és de Santa Coloma.
La família materna eren pagesos. De Bixessarri. A casa sempre es feien les sopetes de farigola, s’empraven molt les plantes, els pares tenen hort... Sempre hem sigut molt de remeis naturals.

Records d’infància.
Com fer el xarop de pi amb els pares. I a casa fèiem tabac. Per a mi aquest negoci està molt arrelat amb les tradicions del país i la gent s’està adonant que ens hem excedit: en pesticides, en químics... Anem a comprar herbes al súper i no són com les que trobes a la naturalesa.

Cada dia ho veiem més clar, oi?
Nosaltres i molts metges, que si poden evitar donar-te un químic... per què no donar-te un remei natural que no t’afecti el fetge? Per què un antiinflamatori que t’afecta per un altre costat?

Ens prenem una pastilleta i au!
Automedicació, sí. Però jo crec que ara tornem enrere i ens adonem que és millor prevenir: si hi ha un principi d’artrosi o reuma no serveix fer un pegat amb un medicament. Millor prevenir.

Doncs en aquests temps...
Molta gent ve a demanar coses per al sistema immunitari. Vitamina C, per exemple. I aquesta mentalitat jo crec que ha salvat molta gent: potser han agafat la Covid però estaven preparats i les conseqüències no han estat tan greus.

Doni’ns consells, si us plau.
Vitamina C concentrada. Durant l’any està bé prendre taronges, sí, o bròcoli per al calci, julivert... com a manteniment. Però dos o tres cops l’any és millor fer un reforç, amb equinàcia. La mel, que és un antibiòtic natural i a Andorra tenim dos productors molt bons.

Productes de casa: et cuides tu i cuides el planeta.
Sí, hem de conscienciar-nos de comprar productes de proximitat. Jo no agafaré plantes de Mèxic, per exemple. A Andorra ara no hi ha ningú que conreï plantes, però treballaré amb gent de Lleida o Girona. Sempre productors petits, no molt industrialitzats. Quan pots.

També té el seu hort, vostè.
I també venc aquí productes de pagesos del país. És clar, són de temporada, que aquí quan neva no es pot conrear.

Herbes a granel i productes d’Andorra, doncs.

Tinc coses fetes a Andorra de tot tipus, també cosmètica. I insisteixo en els productes innovadors. Per exemple, el CBD, que és el component terapèutic de la marihuana (no el psicotròpic).

Hi trobarà reticències.
A Alemanya entra per la Seguretat Social. Aquí... Però és fantàstic com a antiinflamatori i antidepressiu. El donen a nounats amb atacs epilèptics. Ajuda a recuperar problemes musculars...

Ho ignorava.
També són interessants els probiòtics líquids. Bons per a l’aparell digestiu i, per tant, millora el sistema immunitari.

Quin perfil de gent sol entrar?
Per exemple qui practica esport i vol cuidar l’alimentació. O gent que té infants. La gent cada cop pensa més per què comprar una pizza industrial en comptes de fer-te-la tu a casa? El hàndicap, és cert, és el preu dels productes.

Abuso: més consells per cuidar-nos.
Jo insisteixo molt en la depuració del fetge, que és un òrgan que ho filtra tot i acaba molt intoxicat. Card marià, dent de llop... li van molt bé.

I per ser feliços?
Feu-vos un massatge. Preneu una infusió. Xerrem una estona. Sortireu amb una altra mentalitat, serà una cura per a l’ànima i aleshores el cos també estarà millor.

 

 

 

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte