Vivim entre pantalles, entre dispositius, entre aplicacions i tràmits digitals. Però ens en sortim? Al Punt Òmnia, Ester Collado ofereix un cop de mà. Ara inicia nous tallers
Tallers de competències digitals. Que no ho som prou?
No, no, encara que estem al 2025 i no ho sembli, hi ha molta població que no té aquestes competències digitals. La xarxa Òmnia, que està a tot Catalunya, depèn de la Generalitat i a la Seu rebem el suport també de l’Ajuntament, oferim suport en formació en eines TIC. Tallers oberts a tota la població.
Els joves n’estan menys necessitats...
Els tallers van adreçats a tothom, sense límits, però si us fixeu en els horaris, són al matí, quan ells han de ser a l’institut... Això ja delimita. A l’Òmnia també el que fem és treballar amb col·lectius amb risc d’exclusió social, gent gran o persones amb discapacitat... Són els col·lectius amb els quals fem una mica més de reforç.
Els problemes més habituals...
En principi, el que la majoria dels Òmnia trobem és que no hi ha només un problema, sinó que són un seguit de petits punts que sí que s’haurien de treballar. Un punt, per exemple, és el tema generacional. Si pensem en gent gran que no ha agafat mai un ordinador, un dispositiu mòbil, una tauleta... són un col·lectiu diana per poder fer formació. Però després tenim tot el contrari, joves que són molt bons en tema tecnològic però no saben com utilitzar un processador de text, per exemple. Sense generalitzar, però passa. O sí que el saben utilitzar, però no de forma adequada.
No cal buscar cap col·lectiu específic, tots anem perduts.
A nosaltres com a professionals també ens passa això. Tot i que jo estic amb aquesta eina vuit hores al dia, quan em planten una aplicació nova, ostres! He de tornar a començar a veure com funciona. Deixa’m puntualitzar que tot i que és veritat que les persones venen a aprendre, no és cap acadèmia, nosaltres no som un centre escolar. La xarxa Òmnia és un projecte social que el que intenta justament és atansar la tecnologia a les persones.
La tecnologia sempre se’ns escapa de les mans, sempre va uns quants passos endavant.
Sí, sí, però sí que és veritat que si tu ja tens una mica la base i has perdut la por... Aquí ens trobem gent que no està avesada a utilitzar un dispositiu, pensa: “si li trenco l’ordinador al fill...” És un tabú que s’ha de trencar. A banda, hi ha molta gent que té problemes per fer tràmits amb l’Administració, per exemple. Aquí els donem un cop de mà.
Entre els cursos que ofereixen ara n’hi ha un d’estimulació cognitiva.
Un treball cognitiu de gimnàstica mental, per així dir-ho. Jo preparo una sèrie de fitxes una mica més divertides i utilitzem molts jocs online. Han de tenir certa habilitat, una base, per saber com va el ratolí, el teclat.
Un dels aspectes més delicats amb els dispositius és la seguretat, oi?
Sí, sí, sí. El tema de seguretat i privacitat és el tema més estrella, i el que angoixa més, també, perquè, lògicament, aquí estem tots en el sac.
Un tercer curs és sobre eines Google específicament.
Bé, perquè de vegades hi ha gent que m’ha demanat fer un pack per treballar només aquestes eines, un recopilatori de les que s’utilitzen més.
Quan en saps fer servir una, pam, te l’han canviat.
Sí, sí, totalment d’acord. Però que així estem tots... Ostres, i d’algunes no en tinc ni idea, perquè no tothom fa anar les mateixes aplicacions. Algunes seran molt comuns, però d’altres són específiques. Ara m’ho invento: potser soc molt aficionat a la cuina i domino una d’aquestes app, però la resta no la coneix.
Tothom té com a mínim cent aplicacions al mòbil i en fa servir...
Segurament la majoria de la gent n’utilitza quinze. Sí, perquè les cent no les fas anar per a res.
Hi ha demanda? Cal córrer per apuntar-s’hi?
Les inscripcions comencen dilluns vinent, dia 13, a través de la pàgina web de l’Ajuntament. A partir de les nou del matí. Hi ha molta demanda perquè aquí és un espai petit. Tots els Òmnia tenim vuit ordinadors. Per tant, som vuit participants. Nosaltres el que busquem més és la qualitat i no la quantitat de persones.