Diari digital d'Andorra Bondia
La contaminació lumínica afecta tothom; el 99% de la població dels EUA i Europa no pot experimentar una nit amb llum natural
La contaminació lumínica afecta tothom; el 99% de la població dels EUA i Europa no pot experimentar una nit amb llum natural

Defensem el cel nocturn


Escrit per: 
Joan-Marc Miralles / Foto:NASA

 

Qui no ha aixecat els ulls una nit sense núvols i ha pogut gaudir de l’espectacle únic que ens ofereixen els milers d’estels i altres objectes celestes que l’il·luminen? Qui no s’ha sentit mai inspirat per la bellesa d’aquests parpellejants puntets que perforen la negra capa de la buidor còsmica? Cada dia són menys els que poden respondre que ells han admirat en viu i en directe la plenitud de l’observació del cel nocturn estrellat. La multiplicació dels enllumenats amb la progressió de la urbanització arreu del món està eliminant, per a milions de persones, la possibilitat de poder observar els estels que durant milers d’anys han sigut els acompanyants de la humanitat quan la nit arriba.

Des de fa uns anys, sota els auspicis de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), diferents organitzacions com la International Dark-Sky Association (IDA) o la Fundació Starlight intenten mobilitzar al voltant d’aquesta problemàtica creixent. Aquesta setmana i fins al 12 d’abril, la IDA promou l’International Dark-Sky Week, una sèrie d’esdeveniments globals que intenten conscienciar sobre el problema que suposa la contaminació lumínica, no únicament a nivell de la pura observació del cel i el patrimoni que representa, sinó també pels efectes que té sobre la fauna i la flora així com sobre la salut humana i la despesa energètica.  I quina és l’amplitud real del problema? Segons el pioner Atles mundial de brillantor del cel nocturn artificial, del 2016, el 80% de la població mundial viu sota la resplendor artificial del cel. Als Estats Units i Europa, el 99% de la població no pot experimentar una nit amb llum natural.

La contaminació lumínica afecta tots els ciutadans. Afortunadament, un nombre creixent de científics, propietaris, grups ecologistes i líders socials estan prenent mesures per restaurar la nit natural. És més, cadascun de nosaltres pot implementar solucions pràctiques per combatre la contaminació lumínica a nivell local, nacional i internacional. I això és perquè dins de la preocupació que suposa, la contaminació lumínica, a diferència de moltes altres formes de contaminació, és reversible i cadascun de nosaltres pot marcar la diferència. Però només ser conscient que la contaminació lumínica és un problema no és suficient, cal passar a l’acció. Hem de defensar els nostres cels nocturns i pressionar perquè la seva preservació esdevingui una part integrant de les polítiques públiques arreu del món, també a Andorra.

Unes polítiques que s’han d’abordar amb un vessant positiu, ja que preservar aquest patrimoni pot esdevenir també una font de beneficis socials i de noves oportunitats en un món que vol sortir de la pandèmia tot cercant a equilibrar la nostra relació amb la natura. Tant la IDA com la Fundació Starlight han creat segells per certificar llocs excepcionalment preservats de la contaminació lumínica, unes reserves de l’obscuritat que han esdevingut punts d’atracció turística per la qualitat dels seus cels nocturns. En tenim diversos exemples al nostre voltant, ja sigui al Montsec, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o al Pic du Midi.

Els nostres parcs i zones naturals haurien d’aspirar a obtenir alguns d’aquests segells, i a la llarga la certificació es podria estendre cap a les zones més urbanitzades amb una intervenció real en els enllumenats públics i privats. Algunes mesures senzilles serien utilitzar la il·luminació només quan i on sigui necessari, amb temporitzadors i detectors de moviment, protegir correctament totes les llums exteriors perquè il·luminin cap a terra i no cap al cel, i mantenir la llum de les cases a l’interior utilitzant persianes o reduint la il·luminació prop de les finestres, entre moltes altres.
Amb consciència del problema, fem part de la solució i defensem el cel nocturn, patrimoni comú de la humanitat, perquè les futures generacions es meravellin observant-lo com ho hem fet des dels nostres orígens.

 

Compartir via

Comentaris

Molt interesant, i com sempre apassionant aquest món de la astronomia
hermoso
Com sempre, els temes que planteja en JM Miralles, ens fan reflexionar sobre temes que diariament ens passen per devant dels nassos, sabem que existeixen, però vivim inconscientment d'esquena a ells, com una mena de tel que ens entrenyina la vista i no ens deixa veure la realitat com es. Gràcies JM pels temes que ens planteges, que ens desperta i ens fa veure la realitat com es. Els que vivim en grans zones urbanes i hem tingut la sort d'acostar-nos alguns d'aquets indrets sense contaminació lumínica, com a molts llocs d'andorra, podem constatar, la maravella dels paratges còsmics, la infinitat d'estrelles que existeixen, i el seu meravellós espectacle. Una gran idea, la d'anar preservant espais sense aquesta contaminació lumínica, potenciar-la, podría esdevenir una font d'ingressos pel país, sempre que estigui ben plantejat i no contribueixi a crear altres tipus de contaminació. Molt bon article, felicitats JM.
Gràcies Joan-Marc per il·lustrar nos de una forma tan bonica. Visca la ciència.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte