Diari digital d'Andorra Bondia
 La veritable clau per ser feliç és la predisposició a ser-ho.
 0
La veritable clau per ser feliç és la predisposició a ser-ho.

El còctel de la felicitat


Escrit per: 
Sílvia Palau / Foto: BonDia

Què entenem per felicitat? És difícil entendre la felicitat i definir-la. Sabem que està relacionada amb l’èxit personal, el rendiment intel·lectual i el benestar psicològic. Però, com es produeix?  
Per tal d’entendre com esdevé la felicitat al nostre organisme hem d’entendre el funcionament del nostre cervell, ja que aquest regula el funcionament humà. El cervell, mogut per emocions, produeix quatre substàncies químiques que, unides, generen tal còctel que indueixen l’ésser humà a una sensació d’eufòria, plaer, alegria i, per tant, felicitat. Així doncs, quins són els ingredients de la felicitat? El cervell necessita quatre substàncies químiques que s’interrelacionen. La primera fa referència a la dopamina, que actua com a centre de plaer. Aquesta ens ajuda a regular la motivació i el desig a través d’experiències agradables aportant-nos múltiples beneficis i plaer. S’experimenta a través de dormir adequadament, fer exercici físic, escoltar música agradable o rodejar-te de persones que t’aporten benestar. El segon ingredient del còctel de la felicitat esdevé per l’oxitocina o culturalment entesa com “l’hormona de l’amor”. L’oxitocina augmenta quan mantenim  vinculacions amb els altres a través de la sensualitat, l’afectivitat i la sexualitat. Un altre ingredient relacionat amb la producció de la felicitat són les endorfines, les quals tenen a veure amb les sensacions de plaer. Les endorfines ajuden a inhibir el dolor físic o emocional generant així una sensació de felicitat que pot augmentar-se duent a terme activitats físiques com ara l’esport o a través de la respiració conscient realitzant pràctiques com el ioga, el mindfulness o les meditacions. Per últim, el darrer ingredient fa referència a la serotonina. S’observa que un augment de serotonina en els circuits neuronals genera sensacions de benestar, relaxació, satisfacció i ajuda a augmentar la concentració i l’autoestima. Així doncs, ara ja coneixes els ingredients principals per a la consecució de la felicitat. Com veus, sembla que aquesta depèn dels circuits cerebrals i de les substàncies químiques que esdevenen gràcies als estímuls que rep teu el cervell. Tanmateix, més enllà del camp científic, la felicitat també és subjectiva.
Pot ser la felicitat un estat permanent? Tal com manifestava el filòsof Aristòtil en la seva teoria de la felicitat, ha d’existir alguna activitat, sensació o estat que acompanyi les activitats categoritzades per l’individu com a plaents (i no en el plaer en si mateix!). La filosofia d’Aristòtil considera que la felicitat és la màxima aspiració de l’home. Tanmateix, per al psicoanalista Sigmund Freud, la felicitat resideix en l’experimentació intensa de plaer a través de la satisfacció de necessitats acumulades. Per a Freud, la felicitat està constantment amenaçada pel món exterior, per la pròpia naturalesa i per les relacions amb altres éssers humans. D’aquesta manera, la cerca de plaer passa a segon pla, ja que ens centrem més a poder escapar del patiment i evitar el dolor que en la cerca d’activitats plaents. Tot i això, la nostra condició humana és paradoxal, ja que anhelem intensament la felicitat i l’evitació del patiment, però no gaudim quan ens trobem en aquest estat de felicitat que tant hem desitjat. De fet, pel procés d’habituació que experimentem els éssers humans, mantenir un estat de satisfacció eternament no ens produiria una sensació de felicitat permanent, sinó tan sols un lleuger benestar que aniria en decrement. 
La cerca de la felicitat ha representat un repte que esdevé tot un aprenentatge per a l’ésser humà. Per tal d’estudiar-la, la psicologia se centra en l’estudi de les emocions positives, ja que les considera el mitjà per assolir-la. No obstant això, cal tenir present que la felicitat no és únicament la presència d’aquestes emocions ni l’absència de patiment. Ens és difícil categoritzar-la i definir-la, però cal recordar que la veritable clau per ser feliç esdevé de la predisposició individual a voler-ho ser i, per tant, a gaudir d’aquells successos que tot i ser fugaços ens ensenyen que la felicitat no sempre se cerca, sinó que també apareix en els petits instants de la nostra vida. 

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic