Diari digital d'Andorra Bondia

El poder de la intuïció


Escrit per: 
Sílvia Palau / Foto: S.P.

Dones mil i una voltes, analitzes, comentes i no acabes d’estar segur, ja que la por a equivocar-te et bloqueja i et paralitza. Tanmateix, passa el temps i t’adones que tot i els dubtes que esdevenen, tu ja saps quin camí emprendre. De fet ja ho sabies, la resposta residia al teu interior, esperant-te. Es tracta del poder de la intuïció. 

Què entenem per intuïció? És innata a l’ésser humà? La intuïció és un procés que va més enllà del raonament analític o racional. El psicoanalista Sigmund Freud la descriu com la sensació que es genera en el nostre interior més enllà de la raó, des de l’inconscient. Davant de decisions transcendentals en la nostra vida (escollir una parella, una feina, els estudis...), la intuïció té un pes important, ja que la decisió, més enllà de la lògica, també ha d’esdevenir des del nostre interior més profund alhora que més desconegut. Tanmateix, podem caure en l’error de confondre la intuïció amb una premonició, màgia o amb un superpoder de la nostra ment. 

El coneixement intuïtiu forma part del coneixement informal, de la deducció. Acostuma a manifestar-se davant de noves situacions que són similars a experiències prèvies que poden considerar-se de risc, sota pressió o que requereixen una solució immediata. Quan ens trobem en situacions perilloses actua immediatament com a eina de supervivència per tal de reaccionar immediatament abans d’emprendre una acció de risc. També s’activa davant d’automatismes o quan som empàtics (en moltes ocasions intuïm l’estat anímic d’una persona sense manifestacions explícites). Així doncs, donat que aquest tipus de pensament es caracteritza per la seva rapidesa en l’anàlisi, ens resulta pràctic a l’hora de resoldre o prendre una decisió a curt termini. 

Antigament atribuïen la intel·ligència únicament a aquelles capacitats de resoldre problemes de caràcter lògic. Era un concepte molt limitat. No obstant això, gràcies a la Teoria de les Intel·ligències Múltiples, el concepte es va ampliar considerablement com la capacitat de resoldre problemes lingüístics, emocionals o interpersonals. En aquest escenari neix la intel·ligència intuïtiva, que resulta útil a l’hora de prendre aquelles decisions en les quals la informació és insuficient o no podem valorar objectivament. Malgrat això, la intel·ligència intuïtiva no és una eina infal·lible.

Ens passem la vida considerant la lògica com la capacitat idònia per prendre bones decisions i, no obstant això, no sempre és necessari pensar des de la coherència i raonament. A vegades, les millors decisions les prenem per inèrcia o quan actuem involuntàriament. Segurament que has conegut algú que immediatament et fa sentir incòmode sense motiu aparent. Notes que et tenses, t’allunyes i no saps el perquè. Sabies que diversos estudis de neuropsicologia mostren que únicament el 20% de la substància grisa del nostre encèfal està dedicada a pensaments conscients? I què succeeix amb el 80% restant? En aquesta categoria trobem l’inconscient i per tant, la intuïció. Aquest 80% ens envia missatges inconscients a través dels sentits i del nostre cos. La nostra ment disposa d’una capacitat molt limitada i no podem accedir a tot el material emmagatzemat al llarg de la nostra vida, per tant, quan rebem múltiples informacions el nostre encèfal es bloqueja perquè es veu incapaç de gestionar tantes dades. 

Tot i això, no hem de prendre totes les decisions des de l’inconscient, ja que aquest (igual que la racionalitat) també pot equivocar-se i fer-nos prendre decisions errònies. Cal valorar cada situació i recuperar l’equilibri entre la nostra part més conscient i racional i la més inconscient i per tant, instintiva. Analitzar de forma lògica i connectar amb la nostra veu interior ens farà prendre decisions més encertades. Recorda que la teva intuïció conviu i t’acompanya al llarg de la vida, i per tant coneix què necessites molt abans del que tu sabies de manera conscient. Així doncs, quan et trobis bloquejat per prendre decisions des de la racionalitat, confia en el teu instint. Recorda que en realitat ell sap allò que creus no saber. 

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte