Obrador de Cal Jordi, a 1.700 metres d’altitud, al poble de Ransol. Al petit espai que fa de rebedor, el Jordi Planes treu una taula de fusta, un bon ganivet i desplega la gamma d’embotit que produeix artesanalment. Tres homes es reparteixen l’espai i van tastant la donja, la bringuera, la secallona, el pa de fetge i tot el que tenen al davant. Un d’ells es mostra especial i gratament sorprès, sobretot pel bull de llengua, tot un descobriment. Dels tres visitants, és el que menys coneix Andorra, és l’Àngel León, el xef del mar, del restaurant A poniente. Quina escena! I és real, potser amb alguna petita llicència narrativa. Fa unes setmanes León, un referent gastronòmic internacional amb quatre estrelles Michelin, visitava Cal Jordi acompanyat de Francis Paniego i Jordi Grau, quatre estrelles Michelin més. I és fantàstic que un petit artesà del Principat el pogués sorprendre, una mostra més del poder de la gastronomia quan s’entén des del territori i la cultura local. El Jordi Planes porta la xarcuteria a la sang. De petit passava hores a la botiga Costa Brava al Cap del Carrer, on els seus pares elaboraven i venien embotits. Es va formar a Barcelona i ha seguit el negoci amb diferents projectes, però ara és quan més a gust està. A Cal Jordi, obrador que va obrir el 2018, produeix en quantitats limitades de manera tranquil•la. Ven els seus productes al client particular i també els subministra a restaurants de referència d’Andorra. Són embotits naturals, només amb sal i pebre, fets amb receptes ancestrals que tenen un gust dels d’abans, autèntic. Ha convertit unes preparacions que fa uns anys eren de subsistència en un ingredient gastronòmic d’alt nivell, i fent-ho explica una part de la història de les nostres valls. De fet, poder contextualitzar d’on venen les seves receptes és una de les coses que més gaudeix el Jordi quan el conviden a cites com l’Andorra Taste, diferents congressos o a la Copa del Món d’esquí, on la majoria de gent vinguda de fora, al•lucina amb els seus embotits, especialment, amb els més propis d’Andorra, la donja i la bringuera, un patrimoni nacional que cal gaudir i divulgar.