Diari digital d'Andorra Bondia
El castanyer Jesús Faced.
El castanyer Jesús Faced.

“Els efectes del canvi climàtic i la crisi han afectat les castanyes”


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: L. B. S.

Quan arriba la tardor, podem trobar a peu del carrer els castanyers, no l’arbre, sinó les persones que es dediquen a l’ofici de torrar castanyes. El Jesús Feced, que fa anys que s’hi dedica, ens explica l’impacte que està tenint la crisi al gremi.

Un any més, torna a estar a peu de canó venent castanyes. 
Sí. La veritat ja fa més de 15 anys que em dedico a l’ofici de torrar castanyes, una professió que des de sempre m’agrada molt.

Quan han començat la venda de castanyes i fins quan s’hi estan?
Vam començar a inicis d’octubre i solem estar-nos-hi fins a finals de gener i mitjans de febrer. 

Pràcticament tot l’hivern!
Treballem durant les dues estacions més fredes de l’any, tardor i hivern, però el període en què venem més sempre sol ser des d’inicis d’octubre fins al Pont de la Puríssima.

Com està sent aquest primer mes de la temporada?
Força malament. 

I això?
El clima no ha ajudat. Si fins fa poc anàvem amb màniga curta! Així que si no comença arribar el fred, que tard o d’hora arribarà, les vendes no milloraran.

De moment, compren més els turistes o els residents?
Els turistes són els que més compren castanyes, en especial els francesos. Ara bé, la gent del país també compra alguna paperina, però sobretot venen a buscar moniatos.

Moniatos?
A més de castanyes, també venem moniatos. Els venem torrats al forn. Com si fos patata, però amb moniato.

Aquest any, quantes locomotores hi ha i on es troben?
Hi ha tres locomotores: una a l’avinguda Carlemany, davant el Viena; una altra a la plaça de la Rotonda, a prop de l’escultura del rellotge de Dalí; i la tercera, davant del Pyrénnées.

La situació climàtica que s’està vivint, els ha afectat? 
Precisament, els efectes que s’han viscut aquest estiu per culpa del canvi climàtic han perjudicat les castanyes, els moniatos i tota la fruita i verdura en general. 

Com?
Per exemple, nosaltres treballem amb  la castanya picuda, una varietat gallega, però aquest any, com que pràcticament no ha plogut a Galícia, les castanyes han sortit molt petites i amb molts cucs. I això només és l’inici. Veurem com seran les repercussions els pròxims anys.

Un any amb poques castanyes.
Però no només per culpa de l’emergència climàtica, sinó que la crisi econòmica també ens està afectant, perquè si ja era complicat trobar-ne, les poques que hi ha són més cares. 

Això els ha fet apujar el preu?
No pas! Tot i l’increment del cost de les castanyes, hem mantingut el preu a 16 euros el quilo.

Quantes en vau vendre la temporada passada?
L’any passat vam vendre entre 2.000 i 3.000 quilos de castanyes. 

I per aquest any?
Enguany la cosa encara no està clara. 

Teniu alguna estratègia secreta per captar clients?
Bé, un petit truc que fem és tenir unes quantes castanyes al foc, normalment les que estan danyades, i amb l’olor que desprenen la gent sap que som aquí i moltes vegades s’apropen a comprar alguna paperina. La tècnica també es pot fer amb moniato, però l’olor que més destaca és el de la castanya.

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte