L’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra ADJRA organitza una sèrie de xerrades sobre un maldecap molt en voga: l’ús del mòbil (i altres pantalles) per part dels més joves, reconeix Sandra Cano. La primera, a La Valireta, avui a les 18.30

Mòbils i gent joveneta: quina preocupació!
Sí, sí, molt vigent. Com a associació, necessitem dades, que són un pal de paller però costa de tenir-ne. Ara, Unicef ha fet aquest informe sobre relació entre adolescents i mòbils, riscos i oportunitats, i en tenim. Ens ha sobtat l’ús que fa el jovent de pantalles i xarxes socials. Cert que un alt percentatge el fa servir per relacionar-se. 

... però...
Veiem que hi ha un 32% que veu pornografia o fa apostes en línia. Ens preocupa molt. 

No és per a menys. 
Els afecta en les seves emocions: hi ha un percentatge d’entre el 27 i el 29% que diuen que senten por, angoixa, soledat. Ostres! Ens ha alarmat molt. A banda, les conductes de risc: un 17% reconeixen haver enviat missatges de contingut sexual i un 18 admeten haver estat pressionats per enviar-ne. 

Déu n’hi do. 
Després de tenir aquest informe, vam reunir-nos amb els comuns, un per un, per plantejar fer xerrades per fomentar el bon ús de les pantalles. La van acceptar i serà una xerrada cada mes, passant per les diferents parròquies. Començant avui a Encamp. 

Ens ha sobtat això dels joves que senten soledat.
Sí, sí, és el que recull l’informe, entre adolescents de segon cicle de segona ensenyança. Senten rebuig, discriminació també. És molt significatiu, ens ha preocupat molt. 

Ho constaten a peu de carrer?
Com a associació, insisteixo, considerem que és important tenir-ne dades. Però sí, ja tenim usuaris que ho manifesten. Però no és igual tenir set casos de joves que tenen depressió, que estan aïllats del món, que tenen dependència de les pantalles, que disposar d’una enquesta sobre 3.000 participants. Ja ho dèiem, hi ha joves amb problemes molt greus d’addiccions a les pantalles. 

Hi ha iniciatives per prohibir els mòbils a les escoles. 
Hi ha grups de pares que ho volen. Ho trobem fantàstic, que els nens a l’hora del pati juguin entre ells, que els adolescents socialitzin, és molt important. La gent ens hem de mirar als ulls, parlar, i més per als joves, que han de viure les experiències al món real, no a través d’una pantalla. I que comencin a buscar les coses d’una altra manera que no sigui tot a Google. 

Tot començaria per casa, oi?
Per això fem aquestes xerrades. Volem treballar en prevenció. Donar petits recursos perquè el dia a dia millori. 

No és crítica a les xerrades, que consti, però com és que calen? Dir coses que són òbvies.
Però saps què?, les noves tecnologies ens han devorat. No han entrat a poc a poc a les cases, sinó de patac. Treballar tots junts potser ens ajuda a refrescar les coses. Jo mateixa, que estic tan sensibilitzada amb el tema, faig coses de les quals no era conscient, com respondre trucades a l’hora de dinar. Home! Millor seure a dinar i posar el telèfon en mode avió. No és tan traumàtic!

Tots hi caiem, té raó. 
O podem sortir de passeig i deixar el mòbil a casa. No tinc un problema amb les pantalles, jo, però ja veieu. Per això les xerrades ajudaran, a qui no té el problema, a evitar que el tingui. 

Ben vist. 
Seran xerrades molt dinàmiques. Les farà la Sara Garcia, que és la persona que hi ha a infantojuvenil a l’hospital de Meritxell, és una persona molt conciliadora i que farà unes sessions amenes, de debat, dinàmiques com deia. Serà un espai per compartir experiències i entre tots trobar solucions. 

Convèncer els nens que els traiem el mòbil i que no comenci la guerra...
Per això volem treballar la prevenció i que ja no comenci a passar. Quan ja tens el problema a casa és més complicat, és quan comencen els conflictes. Quan els pares diuen “no, jo no tinc problemes perquè el meu fill està tot el dia a l’habitació”, justament és quan tenen un problema. Intenta treure-li el mòbil i ja veuràs si tens un problema. 

Prevenció. 
Amb els joves, les prohibicions...