Gaudir forma part de la vida, però sentir-se culpable o poc mereixedor del temps lliure pot arribar a ser un greu problema. Gran part de la població manifesta dificultats per deixar de banda la rutina. De fet, consideren el temps lliure una cosa poc productiva o una pèrdua de temps. Resulta evident que viure amb un excés de plans o d’obligacions de forma reiterada dificultarà aturar-nos i desconnectar perquè suposarà enfrontar un temps “buit” o sense planificar. Un dels símptomes més freqüents és l’aparició de l’ansietat. Enfrontar-se al temps lliure produeix una activació del sistema nerviós simpàtic, perquè de forma interna activem pensaments distorsionats que interfereixen negativament. Es posa com a preferència la productivitat i l’obtenció de l’èxit en lloc del benestar que produeix el temps lliure tant físicament com mentalment.

Però per què s’esdevé aquesta evitació? Avui dia ens trobem immersos en una societat que busca la progressió, la immediatesa i, per tant, pretén ser altament productiva. Es conceptualitza l’eficàcia, la realització o la producció a l’èxit individual. La interpretació negativa del temps lliure ocasiona un buit i, per tant, una debilitat. Normalment, les persones que experimenten diàriament moltes responsabilitats o deures tenen la necessitat d’assumir el control i buscar noves tasques per omplir el seu temps lliure.

No obstant això, diversos estudis científics han demostrat que unes vacances i un descans actiu són beneficiosos per a la salut mental. Els períodes de vacances ens permeten reduir els nivells d’estrès i cansament que acostumem a mantenir a causa de les exigències de la vida quotidiana. Durant les vacances reduïm les preocupacions, el ritme diari i dediquem el temps a activitats plaents. Malgrat això, durant un llarg període de descans acostumem a alterar la nostra alimentació, els nostres horaris o el ritme del son i provoquem, doncs, un desajust en els nivells hormonals. Aleshores sentirem que el nostre organisme ens demana de nou tornar a la rutina.

Per què és tan important dur a terme un període de vacances? Quins són els beneficis principals per al nostre cervell? En primer lloc, com que reduïm els estímuls del nostre entorn, l’activació de la nostra ment disminueix i, per tant, es redueix la producció d’hormones de l’estrès. D’aquesta manera, millorarem la circulació i l’oxigenació del cervell. És habitual que en el nostre temps lliure es redueixin les preocupacions i, en conseqüència, no produïm tants pensaments negatius. Així doncs, ens pindarem l’oportunitat d’estimular la nostra ment i produirem hormones com la dopamina o generarem altres sensacions plaents que milloraran el nostre estat anímic. No únicament el cos es pot veure afectat per l’estrès sinó que la ment també pot veure’s afectada per les tensions emocionals quan ens veiem sotmesos a situacions estressants. Igual que l’estrès físic, l’estrès emocional també danya el nostre cervell.

El descans actiu ens permet millorar els nivells d’energia. Diversos estudis de la son revelen que durant la nit la nostra ment duu a terme activitat cerepal que consumeix un 20% de l’energia del nostre organisme. Reduir l’activitat mental permetrà un menor desgast energètic i, en conseqüència, un descans més reparador.

Llavors, com podem començar a gaudir del temps lliure? En primer lloc, caldrà reconceptualitzar el concepte de temps lliure. Haurem de deixar de veure’l com una cosa negativa o que ens pot perjudicar. En lloc d’evitar-lo, caldrà minimitzar l’autoexigència, augmentar la flexibilitat mental o reduir el ritme. D’aquesta manera evitarem la sopecàrrega i optarem per gaudir d’un temps lliure de qualitat, sense interferències.

L’estrès crònic, l’ansietat o l’angoixa són patologies que, darrerament, van en augment en la nostra societat. Desconnectar de l’accelerada rutina és una teràpia fonamental per tal de preservar la nostra salut mental. Per tant, unes vacances o un descans no són un luxe sinó una necessitat per a la nostra salut mental. Fer el contrari podria suposar un risc per a la salut en general.