No és un taller a l’ús, matisa Núria Novell, sinó el que ella denomina “càpsula d’autocura”. Serà dissabte, al centre Mosaic: ‘El mirall de la teva ànima’, una invitació a descobrir-se a través de l’art
‘El mirall de la teva ànima’.
És una activitat creativa, de benestar, en un ambient inspirador i amb la idea d’estar amb tu mateix. Jo soc facilitadora de mindfulness...
...?
Durant anys he dirigit activitats de mindfulness, que no deixa de ser prestar atenció plena al moment present, per ser més conscients del que fem i pensem en cada instant. De fet, es pot aplicar a qualsevol activitat quotidiana, pràcticament, i com que jo durant anys he estat professora d’art, he pensat a combinar-ho.
Per què ens costa tant estar en allò que estem?
Anem tots amb el pilot automàtic, amb un munt de coses a fer i no ens prioritzem. No reflexionem, no ens escoltem internament, i tenim reaccions que no són les que voldríem. Ens deixem portar pel ritme frenètic.
Els dies s’escurcen.
Estem disponibles per als altres i ens deixem nosaltres per a l’últim. Però crec que estem entrant en un canvi de paradigma: comencem a ser conscients que cal canviar-ho. Per exemple, comencem a donar importància a la salut mental. Fins ara es parlava sobre la salut del cos: menjar bé, fer esport...
Home! Fins i tot l’àpat et cau millor si t’hi concentres, no si ‘endrapes’ al costat de l’ordinador.
I tant! Som cos, ment i esperit. Per això el mindfulness és una disciplina que es pot aplicar a moltes activitats diàries. Treballem a partir de la respiració, de la meditació, i aquesta escolta activa a tu mateix t’ajuda a veure quin és el nostre ritme intern. Som els arquitectes de la nostra realitat, i si ho fas en calma, prendràs decisions més coherents amb qui tu ets.
L’art en tot això?
Dono unes pautes, treballem la nostra creativitat i arribem a unes, diguem-ne conclusions. Tot plegat aprofitant que estem en primavera, que és l’estació per fer un reinici: estem en consonància amb la natura.
Podem venir els que som ‘patates’ o cal tenir base?
No, no cal cap coneixement previ de tècniques artístiques, cap experiència. Tots som creatius, i això sempre sorprèn els participants, el que passa és que mai no ens prenem el temps per endinsar-nos en el nostre món. Per això li’n dic El mirall de la nostra ànima.
Ha obert la seva empresa, CURIOSAment, i ofereix altres activitats.
Jo soc professora d’art de nens petits i de psicomotricitat infantil, per exemple. També faig tallers sensorials per a famílies amb nadons, perquè el pare, la mare, tingui aquell moment d’estar amb el petit, gaudir amb ell i perquè l’adult connecti amb el seu nen interior. És un moment en la vida de l’infant en què l’estimulació sensorial és molt important, per això treballem amb textures, per exemple. I és interessant veure la interacció que hi ha entre nadons.
Els nens sí que són creatius.
He començat a oferir una activitat al Roc Blanc els dissabtes al matí, un nou format: permet que els pares estiguin fent el vermut en una terrasseta per Escaldes i els infants estiguin fent una activitat creativa al taller.
Els nens sí que són plenament conscients de cada cosa que fan. En quin moment ho devem perdre?
Exactament. Per això enfoco alguna activitat per ajudar a connectar amb el nen interior: som grans i ens desconnectem de la nostra essència. Quan tens fills, o nebots posem per cas, t’ajuden a reconnectar-te. Jo porto molts anys treballant amb infants i són els meus grans mestres. Et fan recordar tantes coses que havies oblidat!
Sobretot a estar pel que estàs.
Exactament, és el més important.