En la infància ens il·lusionem, ens divertim, ens emocionem, aprenem i experimentem. Tanmateix, esdevenen situacions que ens poden provocar patiment, rebuig, indecisió... fins al punt d’afectar directament la nostra autoestima i, per tant, predeterminar el nostre adult del futur tant en la construcció del nostre autoconcepte com en la manera de relacionar-nos amb el nostre entorn. Així doncs, en la infància estem exposats tant a ferides físiques com a ferides emocionals. 

La infància és una etapa molt important en la nostra vida, ja que en aquests primers anys de vida aprenem quelcom ens ajuda a generar la nostra autoestima i la nostra personalitat. Tots aquells pensaments, conductes o sentiments que experimentem incidiran en la nostra manera de relacionar-nos amb el món i a resoldre els diversos conflictes que esdevenen al llarg de la nostra vida. Les ferides emocionals o traumes viscuts durant la infància passaran a formar part dels nostres pensaments, emocions i conductes, fet que limitarà el nostre desenvolupament o interferirà en les nostres creences del món. 

Quines són les ferides emocionals de la infància? Ens poden causar malestar ferides com l’abandonament, el rebuig, la humiliació, la traïció i la injustícia. Tot i que existeixen tantes diferències individuals com individus hi ha al món, aquestes ferides poden predeterminar l’estil de criança dels nostres fills. 

En primer lloc, pares que van patir un abandonament físic o emocional durant la infància, poden esdevenir pares sopeprotectors o massa dependents fruit de les seves pors o inseguretats. Tanmateix, l’infant pot sentir-se massa protegit i, per tant, mostrar dificultats per mantenir relacions sanes i equilipades en l’etapa adulta. 

Pel que fa a la ferida del rebuig, aquells pares que la van experimentar en la seva infància poden tenir dificultats per mostrar-se afectius amb els seus fills. Aquesta ferida emocional del passat pot repercutir en l’etapa adulta generant la sensació de no sentir-se suficient, preferint la soledat i l’aïllament social. Pot suposar un rebuig del nostre interior i arribar a la desqualificació d’un mateix. 

La ferida de la humiliació la relacionem amb el sentiment de vergonya. L’infant que va patir experiències d’abús a casa o a l’escola pot tenir dificultats per establir límits en les seves relacions futures i, per tant, resultar en un futur un pare sopeprotector, complaent i massa permissiu. S’observarà una tendència a patir alteracions de l’estat anímic i una baixa autoestima, ja que aquest bagatge emocional afecta directament l’autoconcepte. 

En relació amb la ferida de la traïció, un pare que l’ha experimentada en la infància pot utilitzar mecanismes de defensa en la seva etapa adulta per tal de protegir-se. Tanmateix, pot esdevenir un pare autoritari, controlador i poc tolerant per tal d’evitar la incertesa o l’angoixa en el seu fill. 

Finalment, la injustícia com a ferida emocional s’observa en aquells adults que durant la infància van tenir una criança rígida i molt polaritzada (bo i dolent, èxit o fracàs...), els quals mantindran actituds molt rígides i exigents cap als seus fills. Mostraran dificultats per confiar en els altres i establir relacions, ja que inconscientment creuran que els maltractaran. En aquest cas caldrà treballar habilitats socials com ara l’empatia o l’assertivitat.  

Com podem sanar les nostres ferides emocionals? Per tal de sanar-les primer cal identificar-les. Reconèixer les pròpies ferides emocionals evitarà que eduquem els nostres fills de la mateixa manera. Els adults tenim l’obligació de sanar les ferides per tal de tenir cura de la nostra salut mental i de la dels nostres fills. Tanmateix, com a adults hem d’evitar buscar els responsables de les nostres ferides i, per tant, reaprendre a fer-nos responsables de nosaltres mateixos i del nostre jo interior ferit, o millor dit, d’aquell nen interior que ha patit les conseqüències. 

Recorda que, igual que una ferida física, una ferida emocional necessita temps per cicatritzar, ja que no atendre-la o ignorar-la provocarà un dolor que ens acompanyarà al llarg de la nostra vida.