539 plats forts
C/ Escoles Pies 41, Puigcerdà
Espai: barra japonesa
Servei: el cuiner ho fa tot, i molt bé.
Carta de Vins: àmplia i variada.
L’imprescindible: seguir el consell del Martin.
Preu: 50 € – 70 €
Bola extra: Menús degustació de 72 € i 100 €
“Les gambés són bones depenent del vaixell que les pesca”, explica el Martin a uns dels comensals d’avui, un conegut cocteler. I tot seguit amplia la informació amb detalls de com la tècnica de pesca influeix en el producte. Unes esplèndides gambes de Blanes esperen per ser devorades. Estem en un dels restaurants més autèntics del Pirineu, on el producte i el contacte directe amb el xef són els dos factors més importants. Als comandaments de tot això, un cuiner singular que ha estat distingit amb el premi millor Cuiner 2023 al Gastronòmic Fòrum de Barcelona. El Martín Comamala està en boca de molts gastrònoms perquè la seva proposta surt del guió habitual. El 539 plats forts, el seu restaurant, comença la sisena temporada a Puigcerdà, un local on només treballa ell per servir un màxim de 12 comensals en una barra japonesa, on el client és espectador privilegiat del seu ritual culinari. Ell és cuiner, cap de sala, cambrer, sommelier i el que faci falta, i és capaç de portar un servei amb ritme, sense esperes, i amb una qualitat al plat extraordinària. Hi vaig anar amb les expectatives altes i la realitat no va decebre. L’experiència comença sempre amb un consomé, aquell dia, d’escamarlans i oli de sis pebres. A la primera cullerada ja saps que aquí comença una experiència extraordinària. Durant el servei, el Martin fa les preparacions com un mag en distàncies curtes, jugant amb el producte de manera magistral, amb tècnica per potenciar-lo, i amb un respecte màxim a les essències. Tonyina, pebrot cuinat a foc amb emulsió de lluç i trompetes de la mort, textures de ceps i llenguado amb piparres són els primers passis, amb dos plats icònics, simples i comuns, però alhora excelsos i deliciosos: una croqueta de pernil i un bunyol de bacallà, de llagrimeta. Un garrinet confitat amb 24 espècies i una guatlla hortelana amb llenegues són les propostes carnívores, i per acabar, per si no havia quedat clara la seva versatilitat, ens prepara una pasta fresca amb formatge de Meranges i tòfona blanca. Una experiència, a tocar d’Andorra, salvatge, autèntica, sensacional.