La Massana Fogons avança, amb aquesta oferta de plats de tardor en una tardor que tant ha trigat a fer-se notar. Miquel Martínez dirigeix un dels establiments de la parròquia, l’Abba Xalet, que participa en l’esdeveniment. Aposta pel producte local i de temporada: au va! no demanem ara maduixes

La Massana Fogons.  
Com en altres anys. Ens demanen plats de kilòmetre zero i de temporada, cosa que nosaltres ja fem: el nostre objectiu, aconseguit, era el certificat Biosphere de l’agenda 2030, per tot el tema de la sostenibilitat. Un dels requeriments és justament que s’emprin productes locals per reduir la petjada de carboni. Al mínim possible: el país no pot oferir de tot, però el producte de proximitat és aquest que s’obté a menys de cent kilòmetres. 

Amb tot... 
És clar, hem de tenir tomàquets a l’hivern perquè el client ho demana. Però en tot cas, en La Massana Fogons treballem amb producte local. També amb menús sense al·lèrgens i vegetarians, que són coses que ja habitualment el client cada cop demana més. 

Es nota molt, que cada cop patim més intoleràncies?
És una opinió personal, però penso que potser abans teníem mals de panxa i sabies que alguna cosa et feia malament i ja l’evitaves. Ara es detecta. I potser en haver abusat de menjars processats... Però sí, cert que ens arriba molta gent amb problemes, igual que gent que renuncia a menjar segons què per salut. Com una carn vermella. 

Controlem. Si podem.  
I pel que fa al producte de proximitat, a les jornades oferim embotits de la casa Escaubells, que són d’aquí, o una crema de carbassa, que és producte de temporada. Una hamburguesa de poltre i un pastís de poma, per exemple, que està en el seu moment. I per als vegans i vegetarians, un tataki de tofu o un wok de verdures. 

Producte de proximitat i temporada: limita? Exigeix més imaginació? 
Pots fer amanida tot l’any, i jo l’he d’oferir, però el tomàquet de l’hivern no és el de l’estiu. Limita? Sí. Cal imaginació? Doncs també. Però també hem d’explicar bé al client les coses. Per exemple, quan fan una celebració, si ens demanen un pastís de nata amb maduixes naturals al novembre... Home! El pastís sortirà bé, però les maduixes no sabran a maduixes, perquè són d’hivernacle. I més cares!

De calaix. 
Al novembre, un pastís de tres xocolates. 

I li fem cas o som tossuts? 
Sí, sí, en fan cas. 

Doncs quin ventall tenim ara, gustós, econòmic i del temps?  
La carbassa, evidentment. Les patates, o trumfes que en diem aquí. O la xirivia. Les cols. Ara és el seu moment. Els bolets, naturalment, són un aliment de tardor. També és un boníssim moment per als gerds de muntanya.

Porten anys participant a La Massana Fogons. Faci’ns si us plau una valoració.  
Participem perquè és una bona iniciativa del Comú i perquè ens permet posar en valor el nostre producte. Diré que, tot i que ha canviat molt, a la gent encara li costa entrar en un hotel a dinar quan no n’és client. Has de donar a conèixer que tens un restaurant i que pot entrar, menjar productes de qualitat i que no serà a un preu exorbitat. La Massana Fogons ens ajuda a fer aquesta promoció. 

Entesos. 
Una promoció a nivell extern, de cara als turistes, que posiciona la parròquia per la seva gastronomia. Però també, i molt, per a la gent de casa: els diem que som aquí. 

Dit queda. Oblidem alguna cosa important? 
Doncs ja que ens doneu l’oportunitat, deixeu-nos dir que aquesta tardor hem inaugurat una terrassa panoràmica, amb vistes a la vall d’Anyós. Amb el temps que ha estat fent, la gent s’animava a sopar fora.