L’advocat i jurista català imparteix aquesta tarda (20 hores) una conferència a La Llacuna per dilucidar la creació de l’espai Andorra-Pirineu.

Tot passa primer per tancar l’acord d’associació. Està més a prop?
Seria una pregunta per a Govern, però pel que tinc entès les negociacions estan avançades. Ambdues parts tenen la voluntat d’arribar a un acord en un termini de temps raonable; de ser possible, per efectuar-se a l’últim trimestre d’aquest any. Crec que el pacte està ben encarrilat i opino que és un acord que a la Unió Europea li interessa especialment perquè té tres països a la seva zona geogràfica (Andorra, Sant Marino i Mònaco) que no necessiten una relació prou ben definida. Per això la UE busca tancar les negociacions com més aviat millor. 

Andorra va optar per no annexar-se.
L’adhesió hauria implicat al Principat una alineació total en les polítiques i actuacions de la Unió Europea. Comprendria actuar en una sèrie d’entorns en els quals el Principat hauria perdut avantatges competitius que li garanteix l’acord associació. D’aquesta manera Andorra pot seguir conservant els sectors de fiscalitat moderada que li aporten un atractiu i el fan un país competitiu. 

No era intenció de la Unió Europea?
La UE crec que té el problema a sostenir molts estats membres. Hi ha una sèrie de països, com els dels Balcans occidentals, que s’hi afegiran pròximament. Però el fet d’adherir més estats amb una demografia tan reduïda com la d’Andorra comporta en aquest cas una aportació de població molt poc significativa per a la Unió Europea. Els interessa més mantenir una relació d’associació. 

De quins beneficis gaudirà la població amb l’acord d’associació?
Serà en definitiva una gran oportunitat per a tot el jovent, per obrir-los nous horitzons per anar a estudiar a fora, per fer pràctiques professionals i per poder treballar a qualsevol país de la UE. Uns beneficis que afectarien d’igual manera totes les persones que porten a terme una activitat econòmica que es trobi en una fase inicial o més avançada. 

Quins avantatges aportarà l’acord a l’economia andorrana?
El Principat es troba actualment en un procés de diversificació econòmica. A part, crec que Andorra ha sabut reconvertir d’una manera bastant exemplar sectors molt tradicionals com són el del comerç o el turisme, amb una oferta que avui dia és molt competitiva. Sens dubte, aquesta diversificació de l’economia s’origina en part en l’obertura internacional d’Andorra i serà per tant una empenta per accentuar-la.

Amb el pacte sobre la taula, es crea un escenari per delimitar l’espai Andorra-Pirineu? 
Andorra fa molts anys que treballa en la cooperació transfronterera. Per exemple en els projectes que du a terme amb la part francesa arranjant els accessos per minimitzar el risc d’allaus al Pas de la Casa. Amb l’acord d’associació, s’intensificaran les relacions entre el Principat i la UE, el qual tindrà una especial transcendència amb els territoris veïns. S’establirà una relació més sovintejada i a partir d’aquí, s’anirà donant forma al projecte de l’àrea funcional dotant-la d’una organització i d’un marc jurídic. 

Suposaria això un canvi geogràfic en la distribució dels Pirineus? 
Els Pirineus són un territori geogràficament i hologràficament complexos, tenen el seu Estat sobirà, que és Andorra, i després té una part espanyola i una altra àrea que pertany a França. El que pot comportar més que una modificació dels territoris és un reforçament en les relacions d’Andorra amb el seu entorn, tant per a la zona del sud com la del nord. 

Inclouria l’àrea Andorra-Pirineu les comarques de Girona i Perpinyà?
Em sembla que encara no està definit l’àmbit geogràfic d’aquesta àrea. Pot ser una matèria molt concèntrica. Si parlem de crear carreteres de proximitat serà un assumpte més proper, però pot implicar altres projectes que tinguin un abast territorial més ampli. A mesura que avanci el desenvolupament del pla, s’aniran veient els seus límits geogràfics. 

Finalment, quines infraestructures o serveis s’haurien de polir de cara a aquesta cooperació als Pirineus?
Jo que viatjo molt a Andorra sí que he vist un avançament en els seus serveis, però es necessita millorar l’accessibilitat del país. Si estàs al mercat interior, arribar al Principat hauria de ser més fàcil del que és ara. Això pot fer pensar que s’hauria de reforçar un espai com l’Aeroport d’Andorra-la Seu incrementant les seves connexions i facilitant l’accés de la gent al Principat per via aèria.