Miguel Garcia Ayala, xef emblemàtic del Roc Blanc durant dècades, riu mentre Roger Biosca, de l’Isard, li reclama per enèsima vegada la fórmula del seu foie micuit. Jordi Troguet, de Cal Cerni, ho observa amb somriure. És una tarda de retrobaments al menjador de Can Manel: la vella guàrdia de la cuina andorrana, es reuneix per homenatjar Andoni Azurmendi.
Des dels anys setanta, l’Andoni ha estat molt més que un restaurador: ningú com ell per motivar companys a sortir, penjar davantal en congressos, esmorzar en fires i tornar amb idees fresques. Al costat del malaurat Joan Berenguer va orquestrar esdeveniments que han fet créixer la nostra identitat gastronòmica. El company que sempre té un sí quan li demanes suport. Va ser un vespre per alçar copes, tothom ho sabia: calia dir-li gràcies i dir-l’hi fort.

Pocs dies després s’omplia una altra sala, la de l’Andorra Park Hotel. Novament una gran foto del sector. Andorra Turisme aixecava la tapa d’un pla gastronòmic ambiciós que vol posicionar la nostra cuina sota el concepte de l’alta muntanya. Un relat sostingut per tres paraules que fan xarxa: territori, producte i comunitat. Com a propostes: formació per a professionals, presentacions internacionals i feina per col·locar els nostres restaurants en guies internacionals i esdeveniments de referència. El pla m’agrada perquè, tot i tenir una visió a llarg termini, ha marcat accions concretes per a aquest 2025. Això és important perquè li dona credibilitat i perquè veurem els primers resultats de manera ràpida, punt important per engrescar tots els actors que han de fer possible que la gastronomia de casa nostra torni a fer un altre salt endavant. Quan un full de ruta porta dates, obliga, i això és bon senyal. El pla ens deixa també set ambaixadors, sis cuiners i un productor, que ens representaran com ha fet sempre l’Azurmendi i tants altres. Els últims quinze dies han estat una Polaroid preciosa del que som: veterans que han picat pedra, generacions que pugen amb ganes i institucions disposades a jugar fort. Cuiners, productors, equips de sala, cellers, hostalers, periodistes, gastrònoms i un munt de petits actors que també volen sumar. Aquests som nosaltres, l’univers gastronòmic d’Andorra, els que ens hem de comprometre a treballar, a millorar, a fer les coses ben fetes i a explicar-les arreu. Perquè ara tenim un pla, i és cosa de tots tirar-lo endavant.