Hi ha moments en què un sabor et transporta automàticament a un lloc. En el darrer Andorra Taste, el destil·lat Terroir del desgel, creat per Carles Bonnin, amb la col·laboració del xef Oriol Castro, pel restaurant Disfrutar, va evocar precisament això: l’aigua del desgel, el pi, la molsa i el fum de les xemeneies de les valls d’Andorra. És el més a prop que podem estar de destil·lar el nostre país. Però qui hi ha darrere d’aquesta creació?
Carles Bonnin és un alquimista del sabor. Amb més de vint anys d’experiència en cocteleria, quan es va cansar d’estar darrere d’una barra va fundar La Destilateca, una microdestil·leria gastronòmica artesanal especialitzada en creacions personalitzades i de tirada limitada. Es va plantejar si es podien destil·lar unes botes. Una bogeria? Jo diria una declaració d’intencions. Bonnin elabora preparacions úniques per als seus clients: la fórmula és només per a ells i ningú més no podrà tenir aquella beguda. Actualment, la llista de restaurants de prestigi que inclouen les seves creacions a receptes és molt llarga. Cada destil·lat és un relat i aporta un punt d’exclusivitat. “Per què no marinar un salmó amb un destil·lat de fonoll? O flamejar una carn amb un destil·lat de bolets?”, proposa Bonnin. Amb aquest plantejament ha fet de tot: una ginebra d’ostres, un licor de cafè amb ceps o un licor de Cabrales amb xocolata. Treballa des de Terrassa, i el seu vincle amb Andorra va més enllà de la seva presència a l’Andorra Taste. Ha col·laborat en projectes locals: amb Grandvalira, desenvolupant un destil·lat de muntanya personalitzat per a L’Abarset, i també amb els hotels Hermitage, per als quals va crear una ginebra exclusiva pensada per a l’ambient i la identitat andorrana. També ha creat projectes per a Coma Coffee Roasters i la Borda del Pi, sempre proposant productes amb un relat propi per als clients que els demanen.
La Destilateca és un racó màgic ple de petits alambins, pipetes i instruments de laboratori. Eines que, sumades a la creativitat i un nivell de curiositat desmesurat, permeten a Carles Bonnin exercir d’alquimista de l’impossible i ser capaç de destil·lar l’indestil·lable, com ara un petit país al Pirineu.