Diari digital d'Andorra Bondia
Pau Rausell.
Pau Rausell.

“La cultura és com un antibiòtic d’ampli espectre per a la societat”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: U. V.

Pau Rausell Köster (Gandia, 1966). Professor titular del departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València. Enceta aquesta tarda, a les set, a la sala del Comú escaldenc, la segona edició del cicle Transversals. 

Economia i cultura? A vegades sembla que es donen de bufetades.  
Economia de la cultura és una disciplina reconeguda en l’àmbit econòmic, es tracta de mirar els fenòmens culturals amb mètodes econòmics. Què vull dir? Quan analitzem per què es compra un iogurt, és perquè la persona ha fet uns supòsits per maximitzar el seu benestar. Això ho podem traslladar a la cultura: per què va algú al teatre o compra un llibre o toca la guitarra. 

Entesos.   
Són processos de maximització de la utilitat. Algú tria anar al teatre perquè calcula que els costos d’anar-hi són inferiors als beneficis. És cert que és una manera molt simplificada de veure-ho, perquè la cultura és un fenomen complex. 

Déu n’hi do.  
Necessitem totes les altres ciències socials per poder entendre la cultura, però l’economia, simplificant, tot i que a vegades ens porta a atzucacs, d’altres ens permet apropar-nos amb models economètrics, en numerets, i obtenir evidències que les altres ciències socials no troben. 

Per a...?  
Aporta certa racionalitat quan volem modificar comportaments. D’altres ciències socials expliquen millor la cultura però si hi vols intervenir, l’economia t’aporta certes eines, encara que no l’entengui del tot. 

Un exemple, si us plau.   
Per exemple, pots veure quin és el grup que menys va al teatre comparant-ho amb les seves preferències. Que són les dones. Pots veure a les estadístiques la diferència entre quant les dones van al teatre i quant voldrien fer-ho. I en relació amb altres grups socials. 

Aleshores?  
És una ferramenta que té a l’abast un polític si, per exemple, vol que la gent vagi més al teatre. Un economista pot esbrinar per què les dones, tot i tenir molta preferència pel teatre, la taxa d’assistència no es correspon. Sigui per la gestió del temps, per la sensació d’inseguretat perquè és de nit...

O per la butxaca, economia pura.  
O per la butxaca, efectivament. En tot cas, hi ha restriccions que afecten més en el procés de decisió de les dones que en altres grups socials. I són la meitat de la població, així que si vols incidir en la quantitat de gent que va al teatre...

El sector cultural, econòmicament? 
L’analitzem com si fos el sector de l’automòbil, o la indústria química. A Espanya, suposa el 2,5 o 3% de l’economia.

Cal més esforç pressupostari. 
Desconec el que passa a Andorra. Ara hi ha un xicotet que ho està estudiant. En el cas espanyol, els ajuntaments hi dediquen  entre el 5 i el 10% del pressupost,  les comunitats autònomes, un 2%, i en l’àmbit estatal, l’1%. 

Quantificar els valors intangibles?  
És el més interessant de la nostra aproximació. Intentem mesurar per exemple com afecta una exposició en l’àmbit del sentiment d’identitat. No és fàcil però es pot fer, amb tècniques com ara la intel·ligència artificial entre altres. 

I com afecta la cultura?  
La cultura és una mena d’antibiòtic d’ampli espectre que es pot utilitzar de manera intel·ligent per afrontar els grans reptes de les societats contemporànies, de la crisi climàtica a l’habitatge, la seguretat o el benestar. 

Cultura i turisme: un atzucac.   
Un tema complex. La relació entre ambdós l’hem entès malament. Estem utilitzant la cultura per atreure turistes i la cultura genera més valor afegit per cada treballador, és més productiva. En canvi, estem alimentant els porcs amb caviar per produir salsitxes. 

Perdó?   
El sector cultural és més productiu que el sector turístic. Per tant, utilitzes recursos (públics generalment) per produir una cosa que és menys productiva. Un festival? Genera riquesa, té efectes multiplicadors, sí. I atreu turistes. Però el que volem fer és el festival, o si no, ho estem fent a l’inrevés.  

A veure si se l’escolten per aquí.    
És un discurs que no és gaire ben rebut habitualment, no. 

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte