La cerimònia de lliurament de les estrelles Michelin va ser un punt de trobada espectacular de la gastronomia espanyola per presentar l’edició 2024 d’una guia on també s’inclou Andorra. Les millors cuines van brillar en una nit plena de llum que va tornar a deixar els restaurants d’Andorra en una zona d’ombra. La guia 2024 ens ha deixat com estàvem: l’Ibaya de Francis Paniego i Jordi Grau manté la  amant estrella recollida l’any passat, i com a restaurants mencionats a les pàgines Michelin segueixen el Sol i Neu, el Koy Hermitage, Kökosnøt i el Celler d’en Toni. Estem igual, cosa que no fa justícia al que s’està fent a Andorra. Fàcilment podríem fer una llista de restaurants amb la qualitat su cient per tenir presència a la guia. No parlo d’estrelles, que sabem que van cares, però crec que reivindicar una mica més d’espai entre els 1.266 establiments que inclou la publicació és obligat. Probablement, la causa és que no ens miren gaire, i esperem que això canviï. Més enllà de la reivindicació, que aquí queda, la gala va ser sensacional.
Es van lliurar 34 estrelles noves. Algunes novetats que podeu apuntar, si voleu fer ruta en zones properes, són el Quirat i el Suto, que s’afegeixen al club d’una estrella a Barcelona, o el Canfranc Estación, a Osca, que també en va rebre una. I el moment més emocionant va arribar al  nal de la nit quan la sala es posava en peus per celebrar la tercera
estrella del Disfrutar, la proposta de Castro, Cassanys i Xatruch al carrer Villarroel de Barcelona. A més de les estrelles, la guia Michelin va premiar Josep Pitu Roca com a millor sommelier, Juan Mari Arzak com a xef mentor, Martina Puigvert com a xef jove i Joan Carles Ibáñez del Lasarte, pel servei de sala.
La gala Michelin va ser una mostra més de la in uència d’una de les publicacions gastronòmiques més in uents del món, i des d’Andorra tenim feina a fer per atraure més la seva atenció. Tenim el talent i tenim els restaurants, el que falta ara és que els coneguin més.