Diari digital d'Andorra Bondia

“A la natura sols ets un convidat”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: BonDia

Després d’uns anys com a fotògraf de premsa (al BonDia, ves per on!), David Manzanera es va passar al costat salvatge de la vida. Una manera de dir que va posar en marxa l’empresa de natura i ecoturisme Green Wolf Nature.

Organitza les primeres Jornades de Conservació del Medi Natural.  
Fa temps que em dedico a l’educació ambiental i veig que hi ha una manca de coneixement. Arran d’una proposta de l’ajuntament de la Seu es conformen les jornades d’aquest cap de setmana. Per mostrar el que es fa en conservació de la natura a Catalunya, s’ha de donar a conèixer. 

Per exemple?  
Treballs com els de reintroducció de fauna salvatge i conservació: ve gent com Pol Guardis, del Grup de Biologia i Conservació de TSF, o Juli Mauri, de la Fundació Zoo. 

Polèmica reintroducció de l’os i del llop.   
Però no es tracta d’això, no entrarem en la polèmica. Veus? De fet, és el que volem posar de manifest: que la polèmica ve donada pel desconeixement precisament. Guillem Mas, per exemple, està fent un treball molt interessant des de Paisatges Vius per conservar el gall fer, en perill d’extinció. 

Entesos.   
El segon bloc precisament se centra en la divulgació: fins a quin punt ho fem bé. De vegades, els mitjans de comunicació expliquen només una part del problema, com en aquesta polèmica que deies. 

No hi ha prou divulgació?  
S’ha d’arribar a més gent, i costa. Fa mal, per exemple, que surti TV3 anunciant la temporada de bolets. O els que pengen a Instagram “els deu millors llacs per banyar-se al Pirineu”. Quan no ens hauríem de banyar mai en un llac de muntanya. Altera el pH de l’aigua, altera la flora i fauna delicada que hi ha pels bacteris que tens a la pell... Fa molt de mal. 

Instagram: terrorífic. Ho han notat?  
Aquí a la comarca s’ha notat moltíssim l’arribada en excés de furgonetes i d’autocaravanes. Si baixeu un cap de setmana cap a Organyà, al costat del riu, pots comptar-ne una vuitantena. No pot ser! És una zona inundable, i ningú no hi  controla els residus... 

Desconeixement?  
Per això hem de veure com divulgar millor. No podem fer de la natura el nostre lloc d’esbarjo, no podem muntar pícnics a gran escala on sigui, ni fer foc, ni portar el gos deslligat arreu. 

Ara vindrà qui digui: “Au, va!”  
Molta gent pensa que la muntanya és de tothom, i no: el 85% de la muntanya a Catalunya és de propietat privada. I gaudir-ne té unes limitacions. Has de fer-ho amb respecte. Igual que no pots cridar de festa a les tres de la matinada. 

Si ets del Barça i ha guanyat...  
Uf! No me’n parlis! No sóc futboler, jo.   

Doncs tots hem redescobert la muntanya: com fem ara?  
Ens hem d’informar dels llocs on anem. Ser el màxim de curosos possible. Si portes llaunes, les tornes cap a casa. Els gossos no poden anar deslligats: són un perill per a la fauna salvatge, perquè poden aixecar un niu de perdius que crien, mossegar una cria de cabirol, espantar un ramat de vaques... Ja hi ha prou llocs per fer córrer els gossos. 

Fem coses malament.  
No anem a tocar els ramats, a fer-nos fotos al costat de la vaca, vigilem de no deixar els tancats oberts. I els boletaires! 

Una plaga? (Aquí ens mataran).  
Però sí, sí. Això d’arribar cridant, i amb el cotxe fins a l’últim punt possible.  A la natura no estem a casa nostra, sinó de la fauna que hi viu; no podem arribar com si fos una festa. Després la gent diu: “He anat a la muntanya i no he vist un animal”. Lògic, els han espantat. Ves-hi calmat, observa, escolta. Jo feia l’escolta de la brama del cérvol: pels boletaires i els seus crits he hagut de canviar de lloc. 

Modes estúpides: apilar pedretes.  
Fa molt de mal. Alteres l’ecosistema acuàtic, afavoreixes l’erosió... Aquelles pedres són un refugi d’invertebrats, dels quals s’alimenten altres espècies. Hi ha una vida que estàs destruint. 

Com hem de gaudir de la natura?
L’única manera és comportar-se com si fossis un convidat a casa d’un altre. Oi que arribes no li canvies els mobles de lloc, ni obres la nevera i et fas el dinar, ni pintes les parets? Et comportes amb respecte, amb educació, i sense alterar l’entorn. Que quan hi anem, no es noti que hi hem passat. No hi ha més. 

Agricultura i ramaderia, tercer bloc.  
En general, les jornades pretenen divulgar, perquè si coneixes, estimes, i si estimes, protegeixes. A la natura hi ha molta vida, i si l’alteres, si elimines una peça, perjudica tot el conjunt de la natura. Nosaltres inclosos.

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte