Apassionada per la cultura japonesa, va opir a Barcelona la primera botiga de roba tradicional nipona. Imparteix avui a Escaldes una xerrada sope el seu ús.

Per quin motiu té tanta rellevància el quimono en la cultura japonesa?

Té un gran pes en la tradició nipona perquè és la indumentària tradicional. El quimono ha estat associat a la cultura japonesa durant mil·lennis. És una vestimenta que ha anat evolucionant segons es desenvolupaven les tradicions del país. Es tracta d’una peça de roba molt antiga, ja que ha estat present en tots els períodes històrics del Japó.

 Quina és la seva particularitat?

Un dels trets característics més interessants del quimono és que acompanya les estacions de l’any. Tant els colors, com els dibuixos i teixits estan connectats a les diferents èpoques de l’any. A l’estiu, per exemple, fem servir quimonos d’una seda molt fineta, amb il·lustracions de peixos, aigua o flors, ja que són elements refrescants. Aquest vessant del vincle amb la naturalesa és també una part intrínseca de la cultura nipona. 

Existeix una gran varietat?

El quimono estàndard sempre és igual, ja que presenta la mateixa forma. El que canvia entre ells és únicament el disseny i el motiu que el decora. Les tècniques decoratives són el que determina el seu tipus, però el patró és sempre el mateix. En el cas de les dones hi ha set o vuit tipus de quimonos diferents, segons la seva formalitat. D’home només hi ha uns tres conjunts. 

Es combina amb altres accessoris?

Sí, el quimono es vesteix juntament amb l’obi, que és un cinturó ample que varia en funció de si és per a home o per a dona. L’obi femení, per exemple, és més ample i es lliga per darrere segons el tipus de nus. En canvi, el cinturó masculí és molt més estret i s’ajusta una mica més a baix a la zona dels malucs. També es complementa amb la sabata tradicional, que són unes sandàlies que es porten amb mitjons i que separen el dit gros. Tenen aquesta particularitat. 

Destinat per les grans ocasions.

En l’actualitat, el quimono ha caigut cada cop més en desús, però sí que encara està molt arrelat a les festivitats tradicionals. En el bateig, per exemple, quan es trasllada al nadó al temple per agrair la seva salut i perquè creixi sa i fort, se’l copeix amb un quimono que es col·loca com una capa. També es fa servir a les celepacions més importants del país, on es vesteixen els nens amb quimono, així com les seves famílies. A més, s’utilitza als casaments, tant el nuvi com la núvia, i en esdeveniments més ocasionals com ara als festivals d’estiu. 

És un art, aprendre a col·locar-se correctament el quimono?

Així és. Per descomptat, es pot aprendre a posar-te’l tu mateix, però hi ha certs tipus de quimonos que es necessita una altra persona perquè ajustar-los bé. És el cas per exemple dels quimonos de casament, que pesen moltíssim, i a més el nus que se’ls ha de fer al darrere és molt complicat! L’art de vestir un quimono es diu kitsuke. 

En quin segle es remunta els seus orígens?

El quimono que es coneix avui dia només té uns 200 anys. De fet, el quimono es va inventar a partir d’una peça de roba procedent de la Xina al segle VIII aproximadament, la qual no s’assembla en res al quimono actual. L’antecessor del quimono és el kosode, ja que és la transformació que va tenir aquesta roba xinesa a partir del segle XIV. El seu patró es va anar modificant fins que es va construir el disseny de l’actual quimono, el qual s’acaba concretant al segle XVIII. Des d’aleshores, el model no ha canviat gens.

Qui duia aquesta vestimenta en aquell temps?

Tothom! El quimono el feien servir tots els japonesos. Ara bé, depenent del seu estatus social portaven un quimono o un altre. De fet, el kosode era la roba interior dels nobles, ja que al damunt duien altres capes. En canvi, la gent del poble només portava el kosode. 

Com es va estendre la seva cultura al Japó?

Té a veure amb la classe guerrera. Abans la classe social que dominava la resta eren els nobles i els senyors feudals, però de mica en mica aquest poder va anar recaient sope la classe guerrera, la qual tenia uns altres ideals. I com que al final el poder polític el va tenir l’exèrcit, la cultura també va caure a les seves mans. Arran d’això els guerrers es van veure amb la necessitat de substituir la roba habitual dels nobles per una peça més lleugera. Ja al segle XVII s’unifica el Japó, i és quan els mercaders s’apropien dels kosodes i l’acaben convertint en el model que coneixem avui dia.

Els quimonos més preuats. 

Els més valuosos podríem dir que són els que fan servir les geishes, ja que estan fapicats pels artesans més qualificats. Aquests vestits poden arribar a costar milers d’euros, però en general tots els quimonos estan fets a partir d’un procés molt manual. Es diu que és una peça de roba que dura tres generacions.

Finalment, quina és la roba que més utilitzen ara els japonesos?

Actualment, la gent al Japó fa servir majoritàriament roba europea, i a molts llocs es porta un uniforme, que també és una tradició occidental. El quimono ara queda com una roba per a diumenge.