Diari digital d'Andorra Bondia

“L’emprenedoria no sols és per a fer diners”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Facundo Santana

De l’economia al món de la cultura i la comunicació. Lara de Miguel és la impulsora de l’Enterprising Women Lab, per on van desfilant dones que estan replantejant què significa això d’emprendre. Per començar, atenció al matís important: no pensem que es refereix únicament al món dels negocis

Costa ser dona i emprenedora?
Sí, aquí a Andorra encara costa una mica. La societat encara està molt masculinitzada, encara està arrelada la idea que les dones se centren en tasques administratives bàsicament i no es pensa tant que les dones tenim el mateix accés a l’ensenyament superior i les mateixes capacitats. Per tant, l’emprenedoria no entén de gènere. 

Em sobta el que diu: les dones portem dècades a la universitat. 
Oi tant! Però tenim molt assumit que les dones tenim accés a l’educació superior i en canvi grinyola que es llencin a l’emprenedoria. Sobretot aquí, a Andorra. Fora no grinyola igual. 

Va un passet enrere Andorra?
Encara sí. S’ha de fer moltíssima feina perquè s’entengui la igualtat efectiva entre homes i dones, i no sols en l’emprenedoria. Parlaríem durant hores. 

Cert.
I l’elecció dels teus estudis està molt estereotipada. 

En l’emprenedoria?
Veiem més normal, diguem-ne, que ho faci un home. La dona també trobarà aquí un sostre de vidre amb la maternitat: conciliar és molt complicat. He vist, a l’Enterprising Women Lab, que a les dones quan són mares encara els costa més ser emprenedores. 

A Andorra tots venim per treballar. 
Però treballar no és sinònim d’emprendre. No és una  qüestió de gènere, l’emprenedoria, sinó de tenir l’esperit adient. Perquè hi ha una sèrie d’obstacles que si no tens l’actitud se’t mengen. 

Quan les dones es decideixen, hi ha alguna activitat preferida?
Penso que no. A banda, puntualitzo que l’emprenedoria no l’entenem sols com a negoci. És l’esperit de dur a terme qualsevol idea o projecte que tu tens al cap. En les tres edicions de l’EWL han passat dones de tots els àmbits. 

...?
Intento portar dones potents en diferents àmbits, des de l’àmbit social a l’esport, la cultura... Cap sector concret, només busquen dedicar-se a la seva passió. Al final, la passió és el que importa. 

Exemples, si us plau.
Em va sorprendre moltíssim la Chari Rodríguez, que havia estat ciclista professional i va impulsar un club de dones ciclistes, una comunitat. 

Entesos. 
També la Marta Alberch la considero un bon exemple d’emprenedoria: una persona que treballa pels drets socials i perquè les empreses incorporin aquesta visió. Per això va fer néixer Andtropia. Veieu? No sols entenem l’emprenedoria per fer diners. 

Concepte aclarit. Per a servidora sobretot.  
Fins i tot jo en un primer moment vaig haver de seure i pensar-m’ho. Si em deixeu, m’agradaria remarcar en aquesta entrevista que llançarem un canal de pòdcast on seguir animant i conscienciant les dones que tenen un projecte perquè s’hi llencin. A finals de febrer o principis de març. 

Dificilíssim emprendre en tots els àmbits?
Totes les experiències coincideixen en un punt: la burocràcia, complicadíssima, i a Andorra especialment. En l’última edició, Natàlia Olmo ens va explicar que, tot i això, s’ho va prendre de manera assossegada, quasi terapèutica. Si no, pot ser molt dur. 

I vostè, com a dona emprenedora?
En realitat no m’ho havia plantejat mai fins que em van acomiadar, per reestructuració de la plantilla, on treballava. No tenia un pla B! Per casualitat em vaig associar amb l’Arnau Colominas, a Culturàlia. També diré que com que vaig estar acompanyada en el procés, l’experiència és molt gratificant. 

Millor, és clar.
Per això a l’EWL hem creat un consultori gratuït, per acompanyar altres dones, per donar-los suport. 

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte