Diari digital d'Andorra Bondia
Els nostres canvis emocionals estan relacionats amb les estacions de l’any. Així com ho és la naturalesa, també els humans som cíclics, inestables.
 0
Els nostres canvis emocionals estan relacionats amb les estacions de l’any. Així com ho és la naturalesa, també els humans som cíclics, inestables.

Malenconia de tardor


Escrit per: 
Sílvia Palau /Foto: S.P.

Acomiadem l’estiu amb les seves altes temperatures i hores de sol. Comença la tardor. Maduren els darrers fruits i cauen les primeres fulles dels arbres. Les hores de llum s’escurcen, així com la percepció del temps. Comença el fred i s’eclipsen els colors. Les emocions se sintonitzen amb la natura. Canvia l’estació, i, irremeiablement ens canvia l’estat anímic. Apareix la tardor, una estació dedicada a la reflexió i la intuïció. 

Sabies que els nostres canvis emocionals estan relacionats amb les diferents estacions de l’any? Així com la natura, els éssers humans som cíclics, inestables. Actualment, el ritme frenètic i l’ús abusiu de les tecnologies ens separa de la nostra essència natural, ens desconnecta de tal manera que oblidem connectar amb els ritmes de la natura. Ens costa percebre els canvis i els cicles que esdevenen en el nostre interior, sentir com transcorren els dies, les nits i la vida. 

Les estacions de l’any canvien el nostre entorn així com la nostra existència. Com ens afecta la tardor? La seva arribada l’associem a la melancolia. Ens retira del món exterior física i psicològicament: passem més temps a casa i ens condueix a la introspecció. Ens sentim més cansats, augmenta la sensació de son, empitjora la concentració i augmenta la tristesa i la irritabilitat. Coneixes l’astènia de tardor? Les noves condicions estacionals comporten tal desordre biològic que requereix una readaptació del nostre organisme. L’astènia de tardor és una síndrome lleu i temporal que en la majoria dels casos dura únicament uns dies o setmanes, temps necessari perquè ens regulem. La seva permanència pot agreujar els símptomes afectant significativament les diverses activitats de la vida diària. En aquest cas parlem d’un “trastorn afectiu estacional” que requereix l’ajuda d’un especialista. 

Pel que fa a l’astènia de tardor, aquesta afecta aproximadament al 6% de la població, especialment a les dones de 20 a 50 anys i a persones amb tendència a alteracions de l’estat anímic tals com la depressió. Així doncs, per què es produeix? La principal responsable d’aquesta alteració és la melatonina, una hormona encarregada de regular els ritmes del son o la temperatura corporal. Donat que la tardor es caracteritza per la pèrdua d’hores de llum i de sol, el qual actua com un antidepressiu natural gràcies a la producció de serotonina (ens regula el nostre estat anímic), es produeix un augment de melatonina que, conjuntament amb la reducció de la serotonina, apareix l’apatia, el cansament, la somnolència o la tristesa. 

Com podem fer-li front o reduir els seus efectes? Primer de tot hem de recordar que l’astènia estacional és de caràcter temporal i per tant aquesta desapareixerà. Permetre’ns aquest estat de pausa i de connexió emocional ens ajudarà a conèixer-nos i aprendre a tenir cura de la nostra vulnerabilitat. Cal procurar no invisibilitzar el nostre estat anímic, ja que aquest necessita el nostre reconeixement a través de l’expressió d’emocions per tal de connectar amb el nostre interior. D’altra banda, donat que a la tardor les hores de llum s’escurcen, és important aprofitar les hores de llum natural per dur a terme activitats que ens motivin o per estar a l’aire lliure. També és recomanable dur a terme una bona higiene del son respectant els patrons de son (fixar horaris i respectar les hores de son) així com mantenir una bona alimentació (augmentar la ingesta de fruites i verdures), i fer activitat física de forma regular. Per últim, es recomana evitar el consum de substàncies excitants com la teïna, cafeïna, l’alcohol i el tabac. 

Tal com deia l’escriptor Victor Hugo, “la melancolia és la felicitat d’estar trist”. Doncs, quan no ens quedem immersos en el record i la nostàlgia, la melancolia ens desperta la memòria i ens permet reconèixer quelcom positiu de la vida. A la tardor, la natura es desprèn d’allò que no és essencial. Així com les fulles que cauen per deixar pas a les noves, la tardor ens ensenya que nosaltres també podem deixar anar quelcom no ens serveix o ens causa dolor. 

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic