Patricia Barrientos. Terapeuta i ‘coach’ ontològica al centre mèdic Kailash. Imparteix aquesta tarda una xerrada a l’Hotel Roc Blanc sota el títol ‘Autoconeixement de l’ésser’. Hi ensenyarà tècniques per arribar a assolir els nostres objectius.

Què hi hem d’entendre, per ‘coaching ontològic?

És una disciplina que implica, d’una banda, acompanyar les persones i, de l’altra, fer-ho a partir del coneixement d’un mateix. Una tècnica per ajudar la gent a aconseguir els seus objectius mitjançant una sèrie de preguntes. Aquests objectius poden ser de tot tipus: esportius, familiars, laborals...sigui quina sigui la finalitat. 

Quines eines es fan servir en aquesta disciplina?

Partim de la base que busquem l’autoconeixement personal. És per això que el que intentem és que la persona es pugui reconèixer i assolir els seus objectius de la forma més eficient possible. Els clients m’expliquen quina problemàtica tenen o quin objectiu estan buscant. Jo els comento, per exemple, si el temps que hi estan invertint és l’apropiat o si podrien trobar una altra via més adequada per arribar al mateix lloc.

Com es duu a terme aquesta tècnica?

Aquesta tècnica es fa mitjançant l’anàlisi de les paraules de la persona i, al mateix temps, observant la postura del cos. Si jo formulo una pregunta i el pacient em diu una resposta diferent del que assenyala el seu cos, vol dir que hi ha una discordança i, per tant, l’hi hauré de tornar a demanar. En tot cas, en una sessió de coaching mai dono una resposta concreta, ja que ha de ser la persona mateix qui s’adoni de qui és a través d’aquesta reflexió per mitjà de les preguntes.

La pràctica a través d’exercicis.

Perquè els clients arribin a establir aquesta reflexió, faig servir amb ells diferents tècniques, com ara mostrar-los visualitzacions, exercicis de corporalitat o demanar-los que facin un petit recorregut d’un lloc a un altre. D’aquesta manera el pacient pren consciència sope la conclusió que ha arribat a determinar. Tanmateix, el més important és que aquest pensament es pugui desenvolupar en la ment de la persona en un termini mínim i immediat d’unes 24 hores. Per tant, perquè és pugui corroborar definitivament en el temps, han de passar uns 21 dies en total. En aquest període es veu si hi ha o no resultat. 

Treballa a l’espai terapèutic Kailash. Quins serveis ofereixen?

Brindem a la població des de sessions de meditació i coaching fins a concerts de bols tibetans i instrucció de la sonoteràpia. La pràctica amb pèndol hepeu és una novetat que ha incorporat enguany el nostre sonoterapeuta Domi Gramunt. Jo porto poc temps a l’empresa, però el seu fundador, Enric Miranda, treballa aquí des de fa 10 anys.

Concerts de vols tibetans... En què consisteix aquesta activitat?

Podríem dir que és una variant del mindfulness: es busca que la persona connecti amb si mateixa i, alhora, preparar el cos per entrar en un estat de meditació. Ho aconseguim gràcies als sons que emeten els bols tibetans i altres instruments que emprem en els concerts. És a través de les vipacions d’aquests objectes que el nostre cos es relaxa i s’harmonitza, ja que la nostra composició corporal és majoritàriament aigua i això ens genera calma. 

Ensenyeu cursos de budisme. En què ens pot ajudar el seu aprenentatge?

Adquirir nocions budistes ens pot servir, per exemple, per ser més conscients de nosaltres mateixos i per simplificar els nostres pensaments i la percepció que tenim de la nostra pròpia vida. Resulta de gran ajuda per aclarir i tranquil·litzar la ment a través de les seves meditacions. Això és molt positiu perquè el nostre cap està constantment pensant en accions futures. Amb el budisme aprenem a viure el moment. 

S’hauria de meditar més sovint?

I tant! I més en els nostres temps, on per motius de feina anem sempre molt atabalats. Només cal cinc minuts de meditació per desconnectar la nostra ment. És un alliberament que ens permetrà ser més resolutius en el nostre dia a dia i que ajuda a incrementar la creativitat. 

Finalment, heu fet alguna col·laboració amb monjos tibetans?

Sí. De fet, va venir fa molt poc a visitar-nos el fundador de la Casa del Tibet de Barcelona, Thubten Wangchen.