El futur ja ens està passant per sobre i mentre alguns seguim encantats, la canalla es posa les piles. Martí Farrero, setze anys, s’ha muntat una galeria d’art virtual per anar comprovant com funciona això dels NFT i el blockchain. Cert que és un projecte escolar, però a veure qui li’n treu el mèrit
 
NFT Solidarity Gallery.
És el projecte final a l’Escola Andorrana i vaig decidir fer una galeria d’art virtual, m’interessa molt aquest món dels NFT i l’art. Vaig pensar que era una bona manera d’entendre com funciona l’economia moderna. A banda, tinc alguna coneguda que té una galeria i em va ajudar moltíssim. 
 
Som tafaners, qui?
Es diu Anna Huete, treballa a una galeria molt gran, Auris. Em va donar un cop de mà per exemple en els contractes amb els artistes. 
 
Veiem que anaves de debò. 
Em van cedir la propietat de les obres, no la propietat intel·lectual, que segueix sent seva. Així jo la puc posar a la venda  –a OpenSea, la plataforma més coneguda d’NFTs– i els beneficis es destinaran a Unicef i la Creu Roja. 
 
Molt bé. 
La galeria es pot visitar a OnCiber, al Metavers. Hi vaig fer la galeria al meu gust. Jo tenia previst fer una subhasta, però al final, com que ho feia amb una blockchain, no em va donar opció de fer-ho i per això hi vam fixar uns preus. 
 
Els artistes són...
Pere Moles, Natàlia Montané, Georgina Lladós, Yurena Sequera, Patrick Morlaes i Paula Franco. Art i fotografia. Algunes peces estan fetes expressament, relacionades amb la guerra a Ucraïna, ja que és a les víctimes que es destinaran els diners de la venda. 
 
Bona pensada. 
No tots els artistes tenien temps per fer una obra de nova, però Georgina Lladós i Yurena Sequera sí ho han fet. Els ho agraeixo molt, que tampoc no obtenien cap benefici ajudant-me a fer el treball. 
 
Els coneixies d’abans? 
No, no, vaig enviar un mail a bastanta gent proposant el projecte i són els que em van respondre. Bé, els meus pares també em van donar un cop de mà. 
 
A vegades pensem que als joves no us interessa l’art.  
Bé, no sé, tinc molt clar que de gran vull treballar en alguna cosa relacionada amb l’economia, els NFT. L’art? Tampoc no en tinc grans coneixements. Ara, sí que m’interessa una mica, quan vaig de viatge sempre visito els museus. 
 
Admeto que NFT em sona a xinès. 
Intento explicar-t’ho, doncs. Són les sigles de Token No Fungible. Demostra criptogràficament la propietat dels béns digitals. La blockchain dels NFT demostra que ets l’únic propietari de l’obra en qüestió. 
 
I ‘blockchain’ em sona a ‘arapahoe’. 
És com un llibre de comptes molt gran, podríem dir, on hi ha els registres enllaçats i xifrats per protegir la privacitat i seguretat de les transaccions. La cadena de blocs permet que l’usuari A faci una transacció a l’usuari B i darrere de tot plegat hi ha una cadena d’usuaris que comproven que tot es fa com s’ha de fer. 
 
Sort que els lectors són més llestos que servidora.  
Quan algú vol fer una transferència d’NFT per exemple, avisa la resta d’usuaris, encara que és tot anònim, i aquests veuen que d’una cartera digital es transfereix una quantitat x a una altra. 
 
El futur és vostre.  
Bé, cert, és complicat, és complicat. Però és el futur, sí. Al final tots ho entendrem, no et faci por. 
 
Quina reflexió n’has tret?
Estic bastant satisfet perquè crec que he fet un bon projecte, content amb com ha quedat. Ho estaria més, és clar, si s’acabessin venent les obres i ajudéssim els refugiats ucraïnesos. Tenim de temps fins a final de curs. 
 
I t’hi veus, per aquest camí?
Sí, sí, sí. He començat a entendre de debò com va el tema, aquesta nova economia. De fet, continuaré amb la recerca ara a batxillerat: hi ha un projecte on t’has de plantejar una pregunta. La meva serà si l’art tradicional pot conviure amb els NFT