Carles Verdaguer, fundador d’Asgard Andorra, fabrica hidromel artesanalment, una històrica beguda que va popularitzar, especialment, la mitologia nòrdica. La seva passió no és només l’hidromel, sinó les tradicions i la memòria del passat.

Què és l’hidromel?
És la primera beguda alcohòlica descoberta per la humanitat. En bevien els vikings, els celtes, els romans… Però la van popularitzar sobretot els vikings, ja que va molt relacionada amb la seva mitologia, tot i que es va inventar molt abans.

De quan estaríem parlant, aproximadament?
Els primers rastres són de fa 9.000 anys a la Xina, però per a la cultura nòrdica era la beguda dels déus, i són ells els que la van donar a conèixer més. Sobretot la bevien amb banyes buidades.

Com es fabrica?
És una beguda fermentada, semblant al vi, però elaborada amb mel en lloc de raïm. Té un gust bastant diferent, i la fermentació és lenta.

Quantes varietats fa?
Faig la clàssica, que és més seca, i la dolça; aquestes serien les tradicionals. També faig versions amb fruites, préssec o fruits vermells; i unes de més experimentals amb cafè i una altra amb notes fumades. M’agrada provar combinacions noves i veure què funciona, és part del procés creatiu que més gaudeixo.

I on ho fermenteu?
Abans tenia la fàbrica a Canillo, però ara m’estic movent per Andorra la Vella.

A la gent d’Andorra li agrada l’hidromel?
Sembla que sí! La gent sempre repeteix. Molts no coneixen l’hidromel, així que sovint passo més temps explicant que no faig cervesa (riu) que no pas parlant de la beguda en si. Però això també forma part de l’experiència; no és només tastar una beguda, és submergir-se en tota la màgia i l’estètica vikinga.

D’on li ve la fascinació pel món viking?
Ja des de ben petit, tot el que és la fantasia medieval m’atreia molt. També m’agradava molt un joc que es deia Warhammer Fantasy, i tot plegat va fer que m’enganxés a aquesta cultura. Però més enllà de la mitologia, el que m’apassiona és crear una beguda artesana que uneixi història, sabor i experiència.

Quant temps fa que està amb aquest projecte?
Uns cinc o sis anys. Vaig arrencar just quan va començar la pandèmia, així que va ser un repte iniciar-ho en aquelles circumstàncies, però la passió pel producte m’ha mantingut endavant.

I quina mel fa servir?
Se’n necessita molta. Cada remesa són uns 120 quilograms, aproximadament. Faig servir mel de proximitat, del Pirineu, perquè vull que sigui un producte original i de qualitat.

Quina és la seva visió de futur per Asgard?
Vull seguir expandint el projecte, experimentar amb noves varietats i combinacions, sempre amb un toc artesanal i pròxim.

Tot ajuda!
Exacte. L’hidromel està considerat la beguda dels déus, la beguda dels vikings, i vaig començar a investigar per aquí, així que la relació és automàtica. I veure com les persones s’apassionen  amb el mateix que jo és el millor premi.