Diari digital d'Andorra Bondia
El robot OSIRIS-REx.
El robot OSIRIS-REx.

‘OSIRIS-REx’ acarona Bennu


Escrit per: 
Joan-Marc Miralles / Foto: NASA

El robot de la NASA ha recollit mostres d’un asteroide representatiu del passat del nostre sistema solar, i a la vegada un possible perill per al futur de la Terra.

El 1998, s’estrenaven Armageddon i Deep Impact amb molt d’èxit als cinemes d’arreu del món. Dues pel·lícules que compartien un argument similar al voltant de l’impacte d’una roca de grans dimensions provinent de l’espai que amenaça el futur de la Terra i els esforços que la humanitat fa per evitar la imminent amenaça. El públic en general va descobrir aleshores, i gràcies als efectes especials made in Hollywood, les conseqüències devastadores que tindrien les col·lisions amb aquests objectes i el perill que representen els anomenats NEOs, o Near-Earth Objects, tota una família de roques, residus de la formació del sistema solar fa més de 4.500 milions d’anys i que orbiten al voltant del Sol, a poca distància del nostre planeta.

Si bé les bases científiques de les dues pel·lícules són igual de minses que les de les teories antivacunes o contra el 5G, la realitat és que el perill dels NEOs fa temps que preocupa realment tant científics com autoritats.  Saben que l’eventualitat d’un xoc planetari és només una qüestió de temps, aquell mateix 1998 entrava en funcionament el Lincoln Near-Earth Asteroid Research, LINEAR, un esforç conjunt de la NASA, la US Air Force i el MIT per desplegar una sèrie de telescopis dedicats a la detecció i vigilància sistemàtica de tots els NEOs. Des d’aleshores i fins al 2005, LINEAR va descobrir més asteroides i cometes que mai abans en la història, afegint més de 2.400 NEOs a la llista ja coneguda.

Entre els objectes descoberts per LINEAR, destaca l’asteroide 101955 Bennu, el setembre del 1999. Aquest objecte d’uns 500 metres de diàmetre va entrar ràpidament en la llista dels objectes a vigilar estretament, doncs les trajectòries calculades l’acostaven perillosament a la Terra entre el 2060 i el 2199, amb 1 possibilitat sobre 2.700 d’impacte directe en aquest període. Si bé sembla poc, és el segon objecte amb més possibilitat d’impacte dins dels que coneixem, i podria provocar una explosió equivalent a 12.000 megatones de TNT, gairebé 1 milió de vegades més que la bomba atòmica d’Hiroshima.

A principis del mil·lenni, la NASA va començar a dissenyar la missió OSIRIS-REx per a estudiar asteroides que ens desvelessin els secrets dels orígens del nostre sistema solar, com a part del programa ORIGINS. L’objectiu era enviar un robot a l’encontre d’un NEO, recollir mostres i retornar-les a la Terra per a anàlisi, una missió similar a la japonesa Hayabusa. En el moment de decidir l’objectiu, Bennu va fer unanimitat, tant pel seu valor científic, com pel perill que representa.

Així doncs, el 8 de setembre del 2017, la NASA va llençar OSIRIS-Rex mitjançant un coet Atlas V, i el robot va posar-se en òrbita al voltant de Bennu el 3 de desembre del 2018. Des d’aleshores ha anat observant del dret i del revés l’asteroide, i ha obtingut un mapa detallat que permet de comprendre’n millor els orígens. Ara sabem per exemple que Bennu és un amalgama de residus de la col·lisió de diversos objectes més grans, que està cobert de roques de diverses dimensions i que deixa anar regularment jets de gasos i pols que canvien aleatòriament la seva trajectòria.

Durant la nit de dimarts passat a dimecres, finalment OSIRIS-REx va aproximar-se a Bennu fins a la distància necessària per a desplegar un braç mecànic i recollir una mostra d’uns 60 grams de la seva superfície que retornarà a la Terra a mitjans del 2023. Aquesta mostra, que haurà costat 1.000 milions de dollars, ens permetrà respondre a diverses incògnites, com ara si objectes similars Bennu contenen els elements essencials que van permetre l’aparició de la vida a la Terra, i si també contenen metalls i minerals preciosos que serien d’utilitat a la nostra indústria, però també permetrà entendre com podem protegir-nos millor en cas que un d’aquests objectes tingui la mala idea d’agafar la nostra direcció en el futur. Vistes les possibilitats que ens ofereix aquesta missió i l’èxit que ha tingut fins ara, només es pot dir que tot plegat han sigut uns diners molt ben invertits, felicitats doncs a tot l’equip d’OSIRIS-REx!

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte