Xef ecològic i divulgador gastronòmic. Ha treballat com a responsable en diferents obradors de pa i com a oficial de pastisseria. Demà oferirà una xerrada a les 19.30 h a l’Hotel Roc Blanc amb el títol ‘Alimentació conscient’.
Primer de tot, quant de temps fa que impulsa la gastronomia ‘healthy’?
L’alimentació conscient o saludable la porto aplicant des de fa molts anys, tot i haver dedicat tota la meva vida professional a l’elaboració de productes refinats. De fet, el 2004 vaig entrar a Veritas com a responsable de producció, un lloc on vaig connectar i encaixar bastant amb la seva filosofia! Elaboràvem pa, brioixeria i pastissos ecològics. Tanmateix, abans d’arribar al Principat ja estava al corrent dels productes saludables.
És el sucre blanc tan dolent i nociu com afirmen els experts?
Jo sempre dic que és un dels cinc verins blancs que hi ha al món de l’alimentació, i aquest, en concret, n’és el primer! El problema no és saber que l’estàs ingerint, sinó que avui dia pots trobar aquest component en gairebé qualsevol producte: com en un simple pot de tomàquet fregit! A més, sovint ve camuflat químicament en format de midons o extractes de blat de moro. El sucre blanc és un excitant i altera el nostre sistema intern. És com una dosi de heavy metal, ja que el seu potencial de sabor és altíssim, però a nivell nutricional no aporta absolutament res de positiu.
Creu que una addició a aquesta substància pot causar obesitat?
Inconscientment sí. De fet, ningú ens obliga tampoc a anar a dinar a un restaurant de menjar ràpid, i amb el sucre blanc passa el mateix. Penso que els problemes alimentaris estan íntimament lligats al consum de productes processats. Hem d’entendre que ni tan sols és una filosofia menjar bé, sinó una qüestió de voler sentir-se bé amb un mateix! Els productes que ingerim també afecten el nostre estat emocional. La sal és un altre dels verins que consumim constantment. Val a dir que la sal que es ven als supermercats no conté minerals, és refinada.
Com són els ingredients que utilitza normalment en les seves receptes?
Els meus productes venen sempre de la terra, també els compro al mercat. Intento, a més, que siguin de proximitat i de temporada. El bon cultiu es nota perquè es planta de manera col·lectiva, ja que la seva essència recau en l’ajuda que estableixen aquests vegetals entre si! Un dels aspectes que tractaré a la xerrada és aquest: el de com aprofita l’agricultura ecològica una mateixa parcel·la de terra per plantar altres ingredients i d’aquesta manera absorbir els seus nutrients. Això és una bona praxi, i no fent ús de productes químics com fan les indústries.
Quins altres beneficis ens aporta el consum de productes ecològics?
D’entrada, que evitem ingerir productes alterats i en un estat tòxic. Per exemple, surt més a compte comprar una poma ecològica, encara que sigui petita, atès que aporta molts més nutrients i t’omple d’igual forma que una de convencional. De fet, una poma normal pot contenir fins a 40 productes químics en una sola unitat! Així, l’alimentació saludable ens beneficia en tres aspectes: primer a nivell de consciència, ja que promous el bon cultiu de la terra. El segon és a nivell esportiu, perquè ens maximitza el rendiment en l’activitat física. I per últim per un tema de salut, perquè ens preocupa el nostre cos i la prevenció de malalties.
Assegura que hi ha 10 aliments que són indispensables a la nostra llar.
En són exemple els nabius, els nards i l’ou. També el bròquil i el peix blau, a poder ser aquest, que sigui petit. Per a mi, l’alimentació perfecta és aquella que combina els cinc colors principals que promulga la medicina xinesa. Aquests són: el blanc, el verd, el groc o taronja, el vermell i el violeta. Dur a terme una alimentació variada és la clau per mantenir les nostres funcions vitals i per vetllar pel bon estat del nostre cos.
Finalment, recomana alguna lectura sobre hàbits saludables?
Hi ha un llibre magnífic que s’anomena Despertar la consciencia a través del cuerpo. Tanmateix, a YouTube hi ha molts vídeos que expliquen la importància de portar un control sobre el nostre cos. Marian Rojas té un altre volum excepcional: Cómo hacer que te pasen cosas buenas.