Diari digital d'Andorra Bondia

“Quatre hores en moto per arribar a l’hospital”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Facundo Santana

Cinc fisioterapeutes i osteòpates i una especialista en aspectes socials. Mitja dotzena de persones van impulsar la Fundació Ser ECO, entitat que vol exportar els seus coneixements a països on són necessaris. De moment han començat per República Dominicana, però es veuen ampliant el radi d’acció

Fundació Ser ECO. Qui sou?
Una entitat sense ànim de lucre que vam muntar un projecte sociosanitari i educatiu a la República Dominicana. Enviem voluntaris a una escola a muntar activitats, infants de famílies en risc d’exclusió social. 

On, de la República Dominicana?
A Jarabacoa, que és un poble molt petitet que està just al centre de l’illa, a prop de la zona de muntanya, així que lluny de tot el més conegut turísticament. 

Seguim. 
En la part sanitària tenim un conveni amb un hospital de la zona i en aquest cas som els osteòpates o diplomats en fisioteràpia que hi enviem perquè rebin els pacients que no es poden permetre pagar un tractament de rehabilitació. 

Bona iniciativa. 
Hi ha casos... Hem tractat una dona, per exemple, que va patir un ictus durant el part i havia de fer quatre hores en moto per arribar fins a l’hospital i quatre de tornada a casa, amb el nen lligat a l’esquena. 

Per què a República Dominicana?
Sabíem que volíem engegar un projecte d’aquestes característiques i des d’allà ens va contactar una noia que va conèixer la iniciativa a través de les xarxes socials. Ens va proposar fer-ho en aquell país, vam contactar i va tirar endavant. 

Quant temps fa?
Des del 2021. A part, deia, la part educativa, per oferir formació als fisios d’allà. Hi ha gent que té la carrera de fisioteràpia, però allà hi ofereixen uns tractaments amb màquines, poc manual... I no tenen gaires coneixements sobre fisiologia per exemple. Nosaltres oferim un programa: hi anem dos cops l’any, fem una formació intensiva. 

Goso dir que si per aquí no sou vistos com una necessitat de primer ordre, entre gent de menys recursos...
Precisament allà tenim sobretot pacients que han patit accidents de trànsit: circulen com bojos, tres en una moto... quasi no hi ha senyals, les carreteres són dolentes. Així que hi ha molts accidents i després els cal rehabilitació. És a dir, que hi ha molta necessitat. 

Els deu ser de difícil accés, és clar. 
Sí, sí, molt difícil. Per això la idea de l’ONG: no volem anar un mes a ajudar i marxar, sinó ajudar els professionals del país perquè en millorin la formació, que siguin totalment autònoms. 

En quins aspectes podeu ajudar?
Sobretot en el tractament manual. Allà solen endollar una màquina i au. Per això ens diem Ser ECO: no volem donar-los un peix, sinó ensenyar-los a pescar. També tenim la idea de ser itinerants, de prestar ajuda en altres llocs que ho necessitin. 

Disposen de més maquinària que de tècnica manual, diu?
Però són màquines molt, molt, molt antigues, que pràcticament no funcionen. Quan et trenques per exemple el colze i necessites que te’l moguin, perquè no quedi sense mobilitat, encapsulat, si no ho fas amb teràpia manual, malament. Has de conèixer bé l’anatomia, has de saber relaxar la musculatura, etcètera. 

Entesos.
També els orientem sobre els exercicis que poden aconsellar als pacients. I la formació que ells tenen no és bona, no. Ens en vam adonar veient com treballaven els fisios d’allà a l’hospital. I si un pacient no es recupera bé i ràpid, també és un cost econòmic per al país. 

També els porten material. 
Sí, petits aparells, estris per a fer exercicis. Material fàcil de transportar. 

Els fruits d’aquests mesos ja treballant? S’hi veuen resultats?
Ells allà tenen moltes inquietuds i en veure que els seus pacients evolucionen millor i més ràpid, se’ls ha despertat més la curiositat i sí, sí, de seguida proven els nostres mètodes i s’hi adapten, sí. 

Compartir via

Comentaris

Falta més gent exemplar com la Judith. Un model a seguir!
Val a dir també, que professionalment, la Judith és una persona molt competent, i personalment és encantadora.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte