Diari digital d'Andorra Bondia

“Per què hi ha el mateix públic a totes les propostes culturals?”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Facundo Santana

De moment  ‘Òpera, una història molt personal’, el cicle d’audicions comentades per Màrio Raviola a la biblioteca comunal d’Encamp, viu aquesta tarda l’última sessió. Però no ens esverem, que només serà un parèntesi

Parlen d’òpera i  s’ho passen ‘pipa’.
No sé si és així, no sé. En tot cas, el curs ja el vaig fer bastants anys a La Llacuna, amb molta afluència de públic. Aquí vam començar l’any passat, amb una introducció bàsica a la història de la música, i a partir del juny vam entrar en matèria: l’òpera per a mi és un territori explorat. 

Hi ha qui la considera minoritària. 
I que està passada de moda o que no interessa als joves. No és veritat! Fins i tot diria que aguanta millor que la música instrumental. Per què? Perquè és més atractiva, gràcies a l’escenografia, l’atrezzo... és una fusió de moltes arts, del teatre, literatura, moda... I ajuden les adaptacions modernes. 

A vegades es passen, o no?
A vegades són discutibles. Cal fer que una soprano es despulli? O que un actor fingeixi masturbar-se en escena? O que tots els intèrprets estiguin asseguts sobre un inodor, amb els pantalons abaixats? En aquesta trobada nostra també en parlem sovint. 

És provocació. 
Sí, per atreure un altre tipus de públic. I a vegades funciona. En tot cas, amb la música instrumental tot això no es pot fer. La litúrgia del concert és la mateixa que fa cent anys, no ha canviat. 

Quin és l’ham que llança vostè? 
Començo per Monteverdi. És el pilar, la pedra angular del sistema operístic. Sense ell no s’entendria. Després Haendel, Mozart i Rossini. Parlem sobre l’òpera bufa, còmica, deixant de banda la seriosa, que no és tan atractiva per al públic no massa entès, acostumat. 

És clar. 
Tiro pel bel canto, per Rossini i Donizzetti i la llengua en italià de Mozart. Després ja entrem en l’òpera romàntica, amb Verdi i Wagner; i més tard, l’òpera verista, amb Puccini, Leoncavallo... 

Tothom sent més òpera de la que es pensa: anuncis, pel·lícules...
Sí, sí. Després, jo penso que la manera més fàcil d’abordar-ho és per Rossini. És  tanta la humanitat dels seus personatges! Fins i tot la seva actualitat. Els sentiments que expressen, les situacions són les mateixes que ara veiem al cine o la literatura. 

Per exemple?
A Il Barbiere hi ha el personatge de Don Basilio, a qui volen apartar de l’escena: ves cap a casa, que estàs malalt... Com avui amb la Covid, no us sembla? O La Cenerentola, un conte de nens, sí, però no penseu que també parla sobre la discriminació de la dona?  És molt subtil però ho veig molt actual. A l’òpera seriosa ho veig diferent. L’actualitat de Juli César o Tancredi?

A Andorra hi ha poques opcions. Sort d’Andorra Lírica, oi?
Oi tant! Jonaina Salvador va ser alumna meva un parell d’anys al Conservatori. Trobo que és una iniciativa molt bona, que s’ha de fomentar. També tenim les projeccions a Illa Carlemany, i pel cicle Cambra Romànica passen propostes de lírica. Una altra cosa és que el públic és reduït. Per què són sempre les mateixes persones les que s’interessen per les propostes culturals?

Tota la raó. 
I és un percentatge molt petit. Com es pot ampliar? Uix, no ho sé. A banda, quan fem alguna cosa a La Llacuna intentem que no coincideixi amb res més, però costa, costa moltíssim. 

Vostè porta molt temps a Andorra.  
Vaig començar a treballar a l’IAEM, és així com es deia aleshores, Institut Andorrà d’Estudis Musicals, el 1983, i he fet classes de diverses matèries, fins que vaig assumir la gestió de la biblioteca. Havia vingut l’any anterior de vacances i vaig conèixer els germans Claret i el senyor Rebés. 

L’any de l’aiguat! 
Justament, aquell estiu, uns mesos abans. Quan em vaig incorporar, com a assistent del director,  jo acabava de concloure els meus estudis a Itàlia -soc nascut a Lassio, el 1956-. Era el tercer curs i en dos anys havia tingut ja un creixement d’alumnes exponencial: 250!

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte