Fem un viatge en el temps. En traslladem a la ciutat de Porto, Vila Nova de Gaia. Allà estava jo, en un celler històric i amb unes quantes copes de porto al davant. Entorn màgic per degustar el vi mentre m’explicaven la seva història i els seus secrets. Vaig sortir entusiasmat i amb unes ampolles que em vaig endur cap a casa. Un cop a Andorra, vaig obrir-ne una i... vaja, allò no era el mateix. Bé, el Porto era el mateix, però l’experiència no, i vaig recordar que aquest tipus de vi, a mi, tampoc em diu gaire. La batalleta em serveix per reivindicar que a la gastronomia tan important és el producte com la situació, companyia i moment en què la gaudeixis. Per això cal reivindicar que a la gastronomia andorrana, de tant en tant, passin coses que ens generin sensacions i records diferents. Fa unes setmanes vam viure un sopar especial a Can Manel. S’hi van aplegar per cuinar un menú el Carles Flinch, amfitrió, el Cristian Sansa i el Marcos Montagut del Kanvium, i com a convidat, el Martín Comamala del 539 Plats forts de Puigcerdà. Va ser una nit molt maca, però no només per veure’ls compartir cuina, també per veure a la sala molts companys de professió gaudint del sopar. Xefs i personal del Classic Arans, de l’Ibaya, Odetti, Hotansa, Borda Racons, Isard, i fins i tot algun de fora com l’Oscar Manresa. En un món on sempre hi ha un punt d’ego, com en la majoria d’oficis creatius, que tants companys participessin de la nit és un bon senyal que esperem es tradueixi en més propostes en altres cases. L’Andorra Taste ha estat un bon catalitzador que va posar en contacte molts restauradors en les seves dues primeres edicions i que va generar una inquietud per mantenir la flama viva durant tot l’any. És important perquè la bona gastronomia ja fa temps que la tenim. Ara, entre tots, hem de fer que es conegui cada cop més, i això serà possible si els professionals segueixen fent bé la seva feina, cosa que no dubto, i treballem per generar experiències especials regularment que es gaudeixin intensament i generin records i històries per explicar.
La pròxima, amb l’Albert Boronat
El 27 i 28 de juny tornarem a viure una nit especial. Novament a Can Manel, però amb convidats diferents. En aquest cas hi haurà l’Albert Boronat, xef que, des que va tancar el seu restaurant, l’Ambassade de Llívia, no és fàcil de trobar. Després d’haver treballat 10 anys amb el gran Alain Ducasse, l’Albert és un especialista en cuina francesa amb un do sublim pels pâté en croûte i plats clàssics com la llebre a royal. Serà un menú exclusiu per a dues nits on, a més d’en Carles Flinch, també hi participarà José Antonio Guillermo, de l’Odetti. Molt recomanable.